Recension: Kuzwayo, Ellen; Kvinna i Soweto; 1985

Kvinna i SowetoEllen Kuzwayo berättar om sin uppväxt och sitt liv som politisk aktivist i Kvinna i Soweto. Jag fick tips av @bibblansvarar på Twitter att läsa den om jag var intresserad av Sydafrika och apartheidsystemet. Den stod i min hylla så det passade mig bra.

Ellen Kuzwayo växte upp i ett tämligen välbärgat hem i Sydafrika. Men efter att hon blivit utkastad från sitt hem när hennes mammas man gift om sig med mammans syster, börjar ett lite hårdare liv. Hon kom till sin pappa i Johannesburg och utbildade sig till lärare. Hon gifter sig med en våldsam man och lämnar honom och barnen efter sex år. Hon väljer en ny bana och utbildar sig till socionom och jobbar med utsatta människor. Hon gifter om sig, får en till son och efter att flera år har gått kommer hennes andra söner till henne. Både hon och de äldre sönerna blir mer och mer engagerade i kampen för svartas rättigheter och Ellen får sitta i fängelse i fem månader för sitt politiska engagemang. Hon pekar på att de svarta kvinnorna hade det sämst under apartheid, de var inte ens myndiga. Ändå var det just kvinnorna som gjorde otroligt mycket för att få till förändringar. Ellens eget engagemang låg främst hos kvinnors rättigheter eftersom hon både såg och hade själv upplevt hur hårt det kunde vara att sydafrikansk svart kvinna.

Kvinna i Soweto är en fängslande självbiografi, men den del som jag tycker var mest intressant, det vill säga den politiska delen, var lite för kort. Visst var det värdefullt att få veta om hennes uppväxt, men det kunde ha kortats ner lite och den andra delen gärna varit mer detaljerad. Men med det sagt så kan jag bara hylla boken. Det är ett viktigt dokument över en fruktansvärd tid som varit. Ellen Kuzwayo är en viktig förebild  och en demokrati. och kvinnorättsaktivist som aldrig får glömmas bort. Eftersom boken är skriven 1985 så är det givetvis spännande att veta hur det gick sedan. Ellen Kuzwayo dog 2006, så hon fick uppleva apartheidregimens fall. Men hon fick inte bara uppleva den, hon valdes 1994 till parlamentsledamot i det nya Sydafrikas första fria val.

1 ping

  1. […] och kvinnorättsaktivist i Sydafrika. Hon blev känd för omvärlden med sin självbiografi Kvinna i Soweto som kom […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.