Bredvidläsning: De dövas republik av Ilya Kaminsky

De dövas republikJag har fokuserat en del på Ukraina i min läsning, men eftersom inte jättemycket finns på svenska så har jag helt enkelt fått läsa det jag hittar. De dövas republik (Rámus förlag) är en diktsamling av poeten Ilya Kaminsky, som liksom jag är född 1977. Han slog igenom stort med Dancing in Odessa 2004. De dövas republik kom 2019 på originalspråk, som är engelska. Ilya bor och verkar i USA, dit hans familj flydde 1993.

En döv pojke avrättas under en dockteater och efter det blir alla människor blir döva. För att överleva som döv lär sig folk teckenspråk. Eller lever med tystnaden. Det är krig och förryck och alla lever under det ständiga hotet att bli skjuten eller att få sitt hus sönderskjutet. Dikterna är utgivna 2019, men skulle lika gärna kunna handla om Ukraina idag.

Vad är ett barn?
Tystnaden mellan två bombräder.

Det är oerhört gripande dikter, som tillsammans bildar en enhet. Boken är rikt illustrerad med olika tecken för saker du har användning för att säga i krig. Ilya Kaminsky fick själv fly till USA med sin familj för att han är av judisk härkomst. Han skriver på engelska och ges ut i USA. Ändå tycker jag att dikterna andas Ukraina och den hopplösa situationen som rått där under en längre tid. Jag blev också  sugen på att läsa Dancing in Odessa, som tyvärr inte finns på svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.