Bredvidläsning: Ukrainska noveller av Nikolaj Gogol

Ukrainska novellerJag har nu bestämt mig för att min utmaning att läsa ukrainsk litteratur ska vara till den 24 februari 2023 och jag kommer på årsdagen av kriget att redogöra för vad jag läst. Senast i raden är Ukrainska noveller av Nikolaj Gogol, utgiven första gången 1831. Jag misstänker att ryssar och ukrainare säkert strider om ifall Nikolaj Gogol var ukrainare eller ryss, men i den här utmaningen ser jag honom som ukrainare och jag valde bok med omsorg.

Den längsta, och absolut roligaste novellen i boken var Hur Ivan Ivanovtji och Ivan Nikiforovitj blev osams. De gamla goda grannarna och vännerna blev osams när den ena kallade den andra för gåskarl och sedan eskalerade bråket. Jag njöt av gammaldags språk och formuleringar och att Nikolaj Gogol verkligen kunde fånga mig i en novell om så pass vardagliga saker.

Nikolaj Gogol levde mellan 1809 och 1852 har en naturlig plats i både den ukrainska och den ryska litteraturhistorien. Han föddes i det som kallades Lillryssland, som är en del av det som idag är Ukraina. Han var tydligen ointresserad av politik och tog inte ställning åt något håll. Han har blivit otroligt viktig för Ukraina, mycket för att han skrev om landet inte minst i sina Ukrainska noveller.

1 ping

  1. […] Jag läste Ukrainas nationalhjälte Nikolaj Gogol, Ukrainska noveller. Läste även Yeva Skalietskas dagbok Du vet inte vad krig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.