Recension: Nydahl, Mikael & Saghir, Kholod (red); Under Ukrainas öppna himmel; 2022

Under Ukrainas öppna himmelI september gav förlaget Ariel ut antologin Under Ukrainas öppna himmel, med undertiteln Röster ur ett krig. Mikael Nydahl och Kholod Saghir är redaktörer. Antologin består av texter både från manliga och kvinnliga författare och det är övervägande kvinnor, så jag väljer att recensera boken som helhet. Det finns för oss i Sverige mycket kända namn i boken såsom Oksana Zabuzjko och Serhij Zjadan.

En stor del av boken är dagboksanteckningar från krigsutbrottet och framåt. Det dagliga livet i Charkiv och Kiev som helt plötsligt slogs i spillror. Människor som väljer att sova hemma trots riskerna, för att upprätthålla någon form av normalitet. Människors ilska över vad som händer med deras land. Människor som tvingas att fly och fantiserar om vad de ryska soldaterna gör med deras saker.

Det mest tragikomiska jag läste var om kvinnan som funderade över om soldaterna använde hennes peelingkrämer och stoppade upp hennes menskopp. Det kanske mest rörande var den om kvinnan som hölls fången av en soldat och låtsades älska honom för att kunna stoppa honom från att våldta henne. Den berättelsen låg i gränslandet mellan fantasi och verklighet och berörde mig djupt.15

Som jag skrev i inledningen är det flera kända ukrainska författare med i boken och många av dikterna och texterna håller hög litterär klass. Boken är utgiven tillsammans med Svenska Pen och är den första antologin med ukrainsk litteratur på flera decennier. Det är bra och viktigt att Ariel och Svenska Pen har gjort det möjligt att få samtida ukrainsk litteratur tillgänglig på svenska.

1 ping

  1. […] Mikael Nydahl och Kholod Saghir (red) – Under Ukrainas öppna himmel […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.