Recension: Skalietska, Yeva; Du vet inte vad krig är; 2022

Du vet inte vad krig ärJag såg att Bazar hade gett ut den ukrainska flickan Yeva Skalietskas dagbok Du vet inte vad krig är, och blev intresserad av att läsa den. Det har förekommit förut att dagböcker från krig av unga flickor getts ut, Anne Frank såklart, men även Zlata Filipovic dagbok från Bosnienkriget har fått stor uppmärksamhet (men såklart inte lika stor som Anne Frank). Jag antar att man med Du vet inte vad krig är vill göra något liknande och visa på vad krig gör med barn.

Yeva växter upp som ett vanligt barn i Charkiv med sin farmor. Hon har bowlingkalas för sina kompisar och hon kommunicerar med vännerna via en chattgrupp. En dag är kriget bara där och allt förändras över en natt. De flyr hem till en vän, men när lägenheten Yeva och hennes farmor bor i bombas, förstår de att de måste längre bort. Vid gränsen till Ungern möter de ett TV-team som Channel 4 som hjälper dem att komma till Irland, där ett nytt liv börjar.

Yeva Skalietska är 12 år och skriver mycket bra och insiktsfullt för sin ålder. Kanske är det lite väl bra och insiktsfullt, men jag antar att dagboken blivit redigerad. Det är ett viktigt dokument över hur vanliga människor drabbades av Rysslands anfallskrig och den visar ungdomar att ungdomar i Ukraina är ganska lika oss i väst.

Någon ny Anne Franks dagbok är det givetvis inte, för Yeva lever lyckligtvis. Hon har skapat sig ett nytt liv på Irland och har det bra där med sin farmor. Det finns också saker under ytan som inte kommer fram i boken och som gör att dagboken känns lite tillrättalagd. Hennes föräldrar jobbar utomlands, får vi veta, men sedan nämns de aldrig. Borde en tolvårig flicka inte fundera mer över sina föräldrar när hon flyr sitt hemland? Och varför kan de inte komma till något av deras länder? Nu är det kanske inte meningen att man ska snöa in sig på detaljer i en sådan här typ av bok, men det var de tankar som jag fick när jag läste den.

1 ping

  1. […] Ukraina: Jag läste Ukrainas nationalhjälte Nikolaj Gogol, Ukrainska noveller. Läste även Yeva Skalietskas dagbok Du vet inte vad krig är. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.