Bredvidläsning: Zátopek av Jan Novák och Jaromir 99

ZátopekJag har länge varit fascinerad av den tjeckiska löparen Emil Zátopek och läste för längesedan en bok om honom, Springa av Jean Echenoz. När jag häromveckan var på biblioteket för att låna böcker till min EU-läsning, hittade jag av en slump det splitter nya seriealbumet Zátopek (för biblioteket nya, boken kom ut 2020) av författaren Jan Novák och tecknaren Jaromir 99.

Emil Zátopek var medlem i det tjeckiska kommunistpartiet, men tillhörde de mer liberala inom partiet. Han var från början inte så intresserad av politik, men han drev av ett rättvisepatos. När han upptäcktes som löpare förstod han efter ett tag att det inte bara var talang som gjorde att man fick komma med till OS och VM, det gällde också att ha ett bra förflutet. Detta var på 40- och 50-talen, innan idrotten blev enormt viktig i Östeuropa. Emil Zátopek skulle sätta sig emot reglerna mer än en gång.

Medan Springa fokuserade på Emil Zátopeks hela liv och gärning, utspelade sig den här boken under de första åren. Kärleken mellan Emil och hans fru Dana har en central roll. Dana var också friidrottare och vann bland annat guld i Helsingfors 1952, bara minuter efter att Emil hade gjort det. Efter 1968 straffades Emil för sina uttalande mot den sovjetiska revolten och han hamnade tvångsläger. Om detta finns inget i den här boken.

Jag älskade Zátopek. Det var så fint tecknat och berättat med sådan värme och kärlek att den var nästintill omöjligt att lägga ifrån sig. Jag är så glad att jag såg den i hyllan och att den passade så bra in i min EU-utmaning. Då kan jag pricka av Tjeckien på EU-kartan. Förutom huvudpersonen i boken är både tecknare och författare från Tjeckien.

2 pingar

  1. […] Zatopek av Jan Novák och Jaromir 99 (Tjeckien) […]

  2. […] än och gärna uteslöt dem som inte tillhörde partiet. Det drabbade i viss mån Emil Zátopek, som jag skrivit om tidigare, men också gymnasten Věra Čáslavská, vars öde jag tänkte gräva lite mer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.