Lucka 7: Sydafrika

Krans 7Sydafrika är ett land jag varit i och som är otroligt fascinerande. Jag kan inte sluta fundera på hur det var att att leva i ett land med statlig rasism. Det är intressant även från ett vitt perspektiv. Av de böcker jag valt idag handlar en om svarta kvinnor, en om både svarta och vita och en om hur en vit sydafrikanska behandlats utanför landets gränser.

Kvinna i Soweto av Ellen Kuzwayo: De svarta kvinnorna var de som led mest under apartheid-regimen, menar författaren. Det var också kvinnorna som gjorde mest för att få till förändring Själv utbildade hon sig till socionom och blev senare kvinnorättsaktivist. Boken skrevs 1985 och det är fantastiskt att veta att hon efter boken fick uppleva demokrati och hon valdes in i Sydafrikas parlament 1994.

Du kan inte gå vilse i Kapstaden av Zoë Wicomb: En fin novellsamling om det fruktansvärda apartheid-systemet av en kvinna som varken är vit eller svart. Boken är skriven 1988, alltså före systemet föll och visar hur svarta, och även vita, levde under förtrycket i Sydafrika.

Collision course av Jason Henderson: Ännu en manlig författare, men den här boken är mycket intressant ur ett feministiskt perspektiv. Den berör fajten mellan löparna Zola Budd från Sydafrika och Mary Decker från USA. Mötet var upphaussat av media och Budd, som tävlade för Storbritannien, råkade trampa på Decker så att hon föll under OS-finalen på 3000 m i Los Angeles 1984. Det finns otroligt mycket att säga om hela den här historien och läs boken om du är intresserad av hur enskilda idrottskvinnor kommit i kläm för en mediebild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.