Vår IVF-resa

Hugo och Selma i matchande outfits

Mina IVF-barn. Hugo och Selma i matchande outfits. Maj 2016.

Jag har skrivit om det förut på bloggen, om vår svårighet att få barn. På alla IVF-bloggar skriver folk om sina resor och jag tänkte med detta inlägg skriva vår IVF-resa. Många frågar och eftersom jag varit öppen med vår process tänkte jag att detta inlägg kunde ge lite svar. Alla ni som funderar på att gå igenom en fertilitetsbehandling kan höra av sig via mejl eller Facebook. Jag svarar på alla frågor.

Vi har två olika erfarenheter. Först att allt gick snabbt och lätt och på första försöket och sedan att det tog tid och att det var mycket berg- och dalbana. Det har varit många besvikelser och mycket frustration och det värsta att gå igenom var såklart missfallet. Min man har alltid varit lugn och rationell i denna resa och det är det som räddat oss. Hans mantra har varit: när vårt barn kommer är det hen vi vill ha och ingen annan. Såklart önskar jag inte nu att Selma varit någon annan.

Parallellt med alla behandlingar började jag sakta men säkert bearbeta det faktum att jag kanske inte skulle bli tvåbarnsförälder. När det var som jobbigast hade jag lätt kunnat ge upp för min egen skull. Men för Hugos skull valde vi att fortsätta. Jag tror självklart att ensambarn kan leva lika fina liv som barn med syskon, men eftersom jag själv haft så mycket glädje av att ha en bror ville jag ge min son samma möjlighet. Det var en oerhört stark känsla.

För den som är intresserad av detaljer kommer här en redogörelse för hur en IVF-resa kan se ut. Jag har fått många frågor om hur ofta man kan göra insättningar osv och här kan ni få en liten uppfattning. När det gäller behandling för äggplock måste det gått en mens emellan medan en behandling för frysåterföring kan göras på den mens man får efter en misslyckad behandling. Alla mina äggplock har föregått av det så kallade långa protokollet, vilket IVF:are vet vad det innebär. Det betyder att man startar med nässprej i några veckor och sen sprutor. Hela behandlingen tar ca sex veckor. Mina frysåterföringar var tvungna att stimuleras med sprutor eftersom jag har oregelbunden mens.

Första omgången
Äggplock 1 10/12 2010
1 återfört ägg, 0 att odla vidare, 0 att frysa
Testdag: +
VUL (vaginalt ultraljud) 12/1 2011: Ett hjärta
Hugo född 4/9 2011

Andra omgången
Äggplock 1 5/6 2013
1 återfört ägg, några att odla vidare, 0 att frysa
Testdag: –

Äggplock 2 9/9 2013
1 återfört ägg, några att odla vidare, 2 att frysa
Testdag: –

Frysåterföring 1 6/12 2013
Testdag: –

Frysåterföring 2 11/2 2014
Testdag: –

Äggplock 3 27/5 2014
1 återfört ägg, några att odla vidare, 2 att frysa
Testdag: –

Frysåterföring 1 16/9 2014
Testdag: –

Frysåterföring 2 16/10 2014
Testdag: –

Äggplock 4 3/12 2014
2 återförda ägg, några att odla vidare, 0 att frysa
Testdag: +
VUL 12/1 2015 : Inget hjärta

Äggplock 5 5/5 2015
2 återförda ägg, några att odla vidare, 0 att frysa
Testdag: –

Äggplock 6 1/9 2015
2 återförda ägg, några att odla vidare, 0 att frysa
Testdag: +
VUL 9/10 2015: Ett hjärta
Selma född 18/5 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.