Lispector, Clarice; Stjärnans ögonblick; 1977

Stjärnans ögonblickJag fick tips från en (svensk) Brasilien-bo att om jag skulle läsa en bok av en kvinnlig författare från Brasilien så skulle jag läsa Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick. Det var i vilket fall det tips jag kunde få sådär på rak arm på en fikarast.

Det är en kort roman på bara drygt hundra sidor. Macabéa är en minst sagt udda figur som lever ett torftigt liv i Rio de Janeiro. Hon har precis har förlorat en tjänst som maskinskriverska på ett företag. Chefen låter henne jobba kvar för att han tycker synd om henne. En dag träffar hon en kille som hon blir tillsammans med. Hon är inte smart eller beläst, men hon försöker. Hennes pojkvän är inte heller den smartaste, men anklagar henne för att ljuga för att inte själv framstå som dum. En dag blir hon lämnad samtidigt som hon får veta av en sierska att det ska gå henne mycket väl i livet.

Jag tyckte mycket om den här kortromanen och föga förvånande så läste jag i princip hela på några timmar. Det var en lite ovanlig berättarteknik där en man betraktar kvinnan Macabéa och berättar hennes historia. Han lägger sig i historien ibland och jag gillade det greppet. Det gjorde att vi fick distans till kvinnan vilket passade bra till hennes aningslösa personlighet. Det var också förvirrande och gjorde att man som läsare lite trasslade in sig i berättelsen. Lyran har beskrivit detta bra på sin blogg. Jag tyckte att detta var mer roligt än störande. Det finns ingen ursäkt att inte läsa den här boken, den är bra och den är kort och perfekt för hängmattan.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, Boktoka, Dagens bok, Tranan

2 kommentarer

1 ping

 1. Den vill jag gärna läsa! Tack så mycket för tips 🙂 Upplevde den lite ovanliga berättartekniken ibland i novellsamlingen Hemlig lycka, då och då nästan lite absurt, men mycket njutbart.

   • Hanna31 augusti, 2013 kl. 09:15
    Författare
   • Svara

   Ja, det är ju bra, även om det är lite konstigt 🙂

 1. […] att den var från Brasilien (Jorden runt på 100 böcker-utmaningen) men den rekommenderades av Feministbiblioteket som en bra bok och det var den. Vi får läsa om Macabéa, en kvinna som är rätt udda och som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.