Recension: Boström Knausgård, Linda; Välkommen till Amerika; 2016

Välkommen till AmerikaIbland behöver jag vidga mina vyer och läsa utanför sin egen komfortzon. Därför läste jag Linda Boström Kanusgårds Välkommen till Amerika (Modernista). Det är en kort roman om en familj på randen till sammanbrott.

Ellen pratar inte. Det har hon inte gjort på länge. Ellens pappa är död och hon skäms över att hon egentligen är lättad över det, snarare än ledsen. Mamman är skådespelare och försöker hålla ihop familjen och brodern spikar igen sin dörr och slåss. Vi förstår att fadern var riktigt sjuk psykiskt och att det är förståeligt att känna lättnad över att han är borta. Samtidigt finns det såklart en saknad efter honom.

Jag tyckte att det blev lite för konstigt. Det fanns ingen riktig början eller slut utan allt bara pågick samtidigt som jag som läsare fundera över när allt skulle braka samman alternativt ordna upp sig. Det som ändå gör att det inte blir ett bottenbetyg från mig är att Boström Kanusgård verkligen kan skriva och jag fängslades på något vis av berättelsen ändå trots allt. Jag tror till och med att jag skulle vilja läsa något mer av henne.

Läs mer: Adlibris, Bokus, SvD, DN, Sydsvenskan, Aftonbladet, Dagens bok, Och dagarna går…, Kulturloggen, Boktokig

2 kommentarer

2 pingar

 1. Jag tyckte mycket språket och hennes sätt att bygga upp berättelsen, men så här efteråt var boken ändå lättglömd. Så, lite förförd av språket var nog vad jag blev.

   • Hanna21 oktober, 2016 kl. 11:55
    Författare
   • Svara

   Nej, det är inte en bok jag kommer att bära med mig genom livet. Varken fysiskt eller i minnet.

 1. […] Modernista). Antal sidor: 91. ISBN: 9789176458297. Andras röster: Bear books, dagensbok.com, Feministbiblioteket. Köp hos t.ex. Adlibris, Bokus, […]

 2. […] andra blogginlägg om boken: Enligt O, Feministbiblioteket, Bear […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.