Uppdrag: Nordiska böcker i pocket

Nordens flaggor

Jag fick en fråga av en vän som är lärare om bra böcker från våra nordiska grannländer som ska passa sjuttonåringar. Jag tog mig en funderare och hoppas att hon inte har något emot att jag svarar här. Ett kriterium var att böckerna skulle finnas på svenska i pocket så här kommer lite nordiska tips som går att köpa billigt.

Finns i pocket

Utrensning av Sofi Oksanen, Finland: Handlingen är förlagd till Estland, men det kanske inte är så viktigt? En av de bästa böcker jag har läst om kärlek och svek under andra världskriget, kommunisttiden och slutligen om människorov på nittiotalet.

När duvorna försvann av Sofi Oksanen, Finland: Också denna handlar om Estland och utspelar sig under andra världskriget och handlar mycket om lojalitet och hyckleri.

Hägring 38 av Kjell Westöö, Finland: Utspelar sig 1938 i Helsingfors och tar upp de nya politiska strömningarna och hur det påverkar ett antal bemedlade män. Samtidigt får vi följa en kvinna som har stora ärr från första världskriget.

Den sista kvinnan av  Auður Ava Ólafsdóttir, Island: En bok om en kvinna som blir övergiven av sin man på nyårsafton. Han har träffat en man. Om sorg, förlust, ilska och homosexualitet.

Ärr av Auður Ava Ólafsdóttir, Island: Fick Nordiska rådets litteraturpris i år och handlar om en man som tappat livslusten och åker utomlands för att ta sitt liv. Om att hitta vägen tillbaka till livet.

Som universum, ungefär av Jón Kalman Stefánsson, Island: Eventuellt lite väl utmanande, men en släkthistoria och en inblick i den isländska historien via Ari, en man som kommer hem till sin döende far.

Kommer snart

Dödstvätterskan av Sara Omar, Danmark (januari): En visserligen hemsk bok om hedersvåld och en kvinnas kamp för frihet i Danmark, men också aktuell och skulle nog funka på gymnasiet.

Stalins kossor av Sofi Oksanen, Finland (december): En bok som har några år på nacken, men som ges ut på nytt i pocket. Om ätstörningar och att ha ett släktband till ett annat land som man inte får prata om.

En modern familj av Helga Flatland, Norge (januari): Tre  vuxna syskon och ett föräldrapar åker till Italien för att fira faderns födelsedag. Då släpper föräldrarna bomben att de ska skiljas. Om syskonrelationer och hur människor tar en sådan sak på olika sätt.

Nej och åter nej av Nina Lykke, Norge (december): En bok som kanske inte passar gymnasieelever då det i centrum står ett par som har vuxna barn, men den handlar om viktiga ämnen som otrohet och kärlek över åldersgränser. En bok med mycket att diskutera kring.

Ha koll på

Några andra böcker som absolut skulle passa sjuttonåringar och som jag inte kan låta bli att rekommendera trots att de är lite dyrare. Jag bedömer inte att sannolikheten är jättestor att de utkommer i pocket, men kan ändå vara värt att hålla lite utkik.

Homo sapienne av Niviaq Korneliussen, Grönland: Om unga queera människor på Grönland och boken är skribven av en ung person med ett intressant språk. Mycket av texten är på slang och genom SMS och chattar.

Kärlek liksom av Johannes Ekholm, Finland: Ett ifrågasättande av mansrollen av en man som kommunicerar med sina vänner i verkligheten och på nätet. Hela boken är i form av konversationer.

Bara lite till av Heidi Hakala, Finland: En historia om ett ungt par där tjejen har tröttnat och hon vet inte varför. Hon känner sig less på jobbet, förhållandet och hon har nästan inga vänner. Känns som en klockren bok för ungdomar som snart ska börja plugga eller ge sig ut i arbetslivet.

Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen, Finland: En ganska gammal bok nu, men fantastiskt fin om två tjejer som finner varandra Tjernobylsommaren 1986.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Erlend Loe funkar bra med gymnasieelever. Har visserligen bara testat Naiv. Super. och Doppler, men de gillades.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna28 november, 2018 kl. 09:34
    Författare
   • Svara

   Ja, såklart! Tänkte inte på honom. Ska kolla efter vad som finns i pocket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.