Recension: Stefánsson, Jón Kalman; Som universum, ungefär; 2015

Som universum, ungefärNär jag eftersöker böcke rom manlighet och mansrollen fick jag tips om Jón Kalman Stefánsson. Jag hittade Som universum, ungefärWeylers julmarknad förra året och bestämde mig för att köpa och läsa den. Det är mitt första möte med Stefánsson. Det är en fristående fortsättning på Fiskarna har inga fötter.

Ari är en frånskild författare, bosatt i Danmark, som beger sig hem till Island för att hans far är döende. Vi får sedan veta allt om barndomen med moders död och sorgen. Boken tar oss också med till modern och fadern som unga och generationen före dem. Det är en odysse genom den isländska historien från fiskarsamhällen till dagens moderna Island.

Det var, precis som utlovat, en bok om manlighet och mansrollen. Det var kvinnorna som fick hålla samman medan männen spårade ur och började supa. När Aris mamma dog var han fem år och det flyttade snabbt in en ny kvinna, kallad styvmodern i boken. Varken hon eller pappan hade någon aning om hur en femåring skulle hanteras. Att femåringen kunde sörja var inget som föresvävade hans far. Den som fick styra upp allt var tillslut styvmodern.

Jag tyckte om den här boken. Stundvis var den lite seg, men historierna om Ari och hans föräldrar tyckte jag mycket om. Boken är full av guldkorn och en av bokens mest fantastiska scener är när Aris föräldrar har sex för första gången. Aris mamma vet hur man njuter och håller inte igen. En sur gubbe på våningen under, som inte alls gillar ungdomarna som bor över, dunkar i taket med sin käpp av frustration över det njutande paret. Hans fru lugnar då ner honom genom att föreslå att de ska göra samma sak. Efter det är den sura gubben inte sur mer. Han älskar den unga flickan som älskade så hon hördes. Återigen, det är kvinnorna som får styra upp.

Läs mer: Adlibris, Bokus, AftonbladetSvD, DN

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323

  Jag ska nog läsa denna. Jag är precis i sluttampen av Sommarljus av samma författare. Härligt språk med just många guldkorn, och en ton som beskriver de mest häpnadsväckande ting (som jag normalt blir upprörd av) som om det vore normalt. Jag vet inte än om jag gillar eller inte gillar just det.

  1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323
   • Hanna6 februari, 2018 kl. 08:41
    Författare
   • Svara

   Jag förstår vad du menar! Hag tyckte också om det lågmälda. Mycket typiskt isländskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.