Recension: Westö, Kjell; Hägring 38; 2013

Hägring 38Efter att jag läst Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro som ljudbok ville jag har något lika bra och högklassigt att läsa efter den. Valet föll på Kjell Westös bok Hägring 38 som läses upp av Stina Ekblad. Det visade sig tidigt att det skulle bli en njutning att läsa, men det tog lite tid eftersom lyssningstunderna var få.

Det är 1938. Advokat Claes Thune lever i Helsingfors och han är en medioker advokat och privat ganska misslyckad. Hans fru lämnade honom för hans bästa vän och hans diplomatkarriär gick åt fanders. Han arbetar tillsammans med den timida fru Wiik som brottas med hemska minnen från första världskriget då hon satt i fångläger.

Thune träffar regelbundet sina vänner i Onsdagsklubben där det pratas politik och sups. En dag dyker det upp en vän till Thune, som Matilda Wiik känner igen och som tar henne rakt tillbaka till lägret och det hon utsattes för där. Claes Thune kämpar i sin klubb mot vännerna som blir alltmer Hitlervänliga och Matilda hoppas att hennes förflutna inte ska upptäckas. Thunes vän, som hon kallar Kaptenen, känner inte igen henne, men hon vet mycket väl vem han är och vad han gjorde med henne.

Anledningen till att jag recenserar den här boken här är att jag tycker att den passar väl in i min utmaning om att läsa böcker om mansrollen. Claes Thune är en man av sin tid, men samtidigt vill han vara en gentleman och inte slåss eller behandla kvinnor illa. Trots att hans nästa vän nu är tillsammans med hans före detta fru, vill han sträcka ut en hand istället för att bara hata. Han tar också strid för sina demokratiska värderingar och han försöker se över klassgränserna. Allt detta trots att inget av leder till att han får det bättre. Boken handlar också till stor del om brott mot kvinnor i krig.

Jag tyckte mycket om den här boken, även om jag till viss del håller med dem om som tyckte att den var lite seg. Men Stina Ekblads uppläsning var verkligen en fröjd! Jag njöt av lässtunderna i crosstrainern och på stavpromenaden. Jag tyckte mycket om karaktären Matilda Wiik och även Claes Thune, som växte med tiden. Jag har tidigare bara läst en novell av Kjell Westö, som jag gillade, men det är verkligen hög tid att släppa tanken på att han inte är en författare i min smak!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Västmanländskan, Och dagarna går…, SvD, Aftonbladet, DN

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

    Jag har aldrig läst något av Kjell Westö, men blir ju nyfiken efter att ha läst din recension.

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

      Vad roligt att jag kan inspirera 🙂 Om du gillar att lyssna så kan jag verkligen rekommendera ljudboken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.