Oksanen, Sofi; Utrensning; 2008

UtrensningSofi Oksanens Utresning är en av de bästa böcker jag har läst. Det händer alltmer sällan nuförtiden att jag känner så, men denna bok är helt enkelt fantastisk. Jag hade mycket högt ställda förväntningar före jag läste boken eftersom hennes debutroman Stalins kossor var fantastisk. Dessutom står det på baksidan Utrensning är en ”litterär sensation”.  Boken uppfyllde alla förväntningar.

Boken utspelar sig strax efter Estlands frigörelse 1991. Aliide är en estnisk bondfru som lever ensam. En dag hittar hon en flicka, Zara, i sin trädgård. Hon kommer från Vladivostok, men har hamnat i Estland via Berlin för att tvingas jobba som prostituerad.  Genom tillbakablickar till 40- och 50-talen nystas dessa kvinnors historia upp. Vi får följa befrielsekampen i Estland som börjar med samarbetet med tyskarna under andra världskriget och sedan fortsatte med kamp till skogs under sovjettiden. Det är en spännande historia om svartsjuka och svek och lojalitet mot den estniska nationen. Aliides och Zaras historier vävs samman under dessa tillbakablickar och historien sträcker sig enda fram till åttiotalet.

Det är en bok som tar upp Estlands historia genom två kvinnors ögon. Boken skildrar många fruktansvärda saker som hänt de kvinnliga huvudpersonerna, utan att bli övertydlig. Precis när man får känslan av hur fruktansvärt det var, upphör detaljbeskrivningen. Man skrivs inte på näsan, utan får lov att känna själv. Det är nog det som gör boken så otroligt stark. Boken är så bra att det finns ett före och ett efter jag läste Utrensning.

Andra hyllingar till denna bok:
Expressen
Dagens Nyheter
Göteborgs-Posten
Svenska Dagbladet
Bokhora
Kulturbloggen
Bokbloggen
Dagens  bok
Bokmania

10 kommentarer

20 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Leia Elisabeth2 juli, 2010 kl. 10:39
  • Svara

  Hej.
  Är väl inte rätta stället att skriva om en bok jag tycker du ska läsa och recensera (om du inte gjort det) men jag orkar inte leta mer efter det ”rätta stället”
  Boken heter Bägaren och svärdet och är skriven av Rhianne Eisler. Det är en faktabok om människans evolution från den tiden vi levde i matriarkat och sedan övergick i det patriarkala. hur hon går igenom de arkeologiska fynden man gjort genom tiderna och tolkat med den tidens patriarkala ögon, vilka oftast varit helt fel.

  vill för övrigt säga att jag är väldigt glad att ha hittat din sida och att jag sent omsider fått en enorm törst efter att kunskapa och sätta mig in i dessa livsfrågor! Är som en våg som inte går att stoppa.

  Mvh
  Leia Elisabeth

 1. Det finns inget rätt och fel ställe ;o) Det är alltid välkommet med tips! Jag håller på att sätta ihop en tipslista och den boken du tipsar om låter verkligen intressant. Den ska jag definitivt kolla upp!

  Vad roligt att du gillar min sida! Det gör mig väldigt glad att du tycker att den har fått dig att vilja läsa mer. Det är det som är mitt syfte!

  Kom gärna med fler tips eller skriv en gästrecension om du vill!

  Vänligen
  Hanna

  • Anonym22 november, 2011 kl. 04:16
  • Svara

  Hej! Nu läser vi Utrensning i min bokcirkel, så jag blev glad när jag hittade din recension. Ville bara säga det! Ha det gott!

  • Åsa Fyhr22 november, 2011 kl. 04:17
  • Svara

  Sorry, glömde fylla i namn. Jag är inte anonym. Jag är Åsa Fyhr. 🙂

  1. Ah, det var du! Kul att ni läser den här. Den är en av mina absoluta favoriter! Jag har även sett den som pjäs och den var också riktigt bra.

 2. När jag kommit några sidor in i Utrensning tänkte jag ”det här är nog en bok som Hanna gillar”. Vilket visade sig stämma väldigt bra:) Jag har inte läst någon annan bok av Oksanen, vilken rekommenderar du mig att ta härnäst?

  Min rec av Utrensning finns här: http://bakbokmat.wordpress.com/2013/06/10/utrensning/

  1. Jo, den ingår tom i den feministiska kanonen! Jag föreslår Stalins kossor. Den handlar också mycket om Estland, men utgår från Finland.

  • Charles Ring15 augusti, 2021 kl. 06:57
  • Svara

  Fantastisk recension! Och fantastisk sida! ”Feministisk litteratur” är en ny favoritgenre tack vare dig!

  För övrigt är det första jag ska göra i morgon bitti att springa och köpa ”Utrensning”.

  Med vänlig hälsning

   • Hanna16 augusti, 2021 kl. 10:07
    Författare
   • Svara

   Vad roligt att höra! Utrensning är et mycket bra bok, jag hoppas inte att du kommer att bli besviken.

    • Charles Ring18 augusti, 2021 kl. 02:09
    • Svara

    Jag blev inte besviken! Har plöjt den och ”Stalins kossor” och jag säger som du; ”Utrensning” är en av de bästa böcker jag läst, och det händer sällan nu för tiden att jag känner så! ”Stalins kossor” ger jag en stark 4/5.

    Hade

 1. […] Sofi Oksanen – Utrensning (5 p) Anders Johnsson – De gjorde skillnad (4p) Ebba Witt-Brattström – Å alla kära systrar (3p) Katarina Wennstam – Alfahannen (2p) Maria Sveland – Att springa (1p) […]

 2. […] som initierat priset, kan du rösta på den bok du gillar bäst. Jag har lagt min röst på Sofi Oksanens Utrensing, den enda av mina nominerade som kom med. Här kan du se vilka andra bloggare som deltagit i […]

 3. […] bok jag nominerat och röstat på, Utrensning av Sofi Oksanen, kom på tredje […]

 4. […] Min recension av boken kan du läsa här. […]

 5. […] kommer Sofi Oksanen Utrensning på Stadsteatern i Stockholm. Jag kommer att gå och se föreställningen på torsdag på […]

 6. […] har läst (och recenserat) boken Utrensning, som skrevs efter teaterstycket. Tack vare det var det inte svårt att följa med […]

 7. […] annan av mina favoritböcker är Sofi Oksanens Utrensning. Den handlar om kvinnor i Estland och handlingen spänner från andra världskriget fram till 1992 […]

 8. […] i år i den jury som ska ut se priset. Här kan ni se vilka jag nominerade då. Min favorit Sofi Oksanens Utrensning var en av de tio som sedan var med och slogs om priset. Den som kammade hem segern var Carin […]

 9. […] Utrensning 2008 […]

 10. […] Utrensning – Sofi Oksanen […]

 11. […] Utrensning – Sofi Oksanen […]

 12. […] och Kvinnorummet av Marilyn French var så bra att jag sträckläste dem. Likaså Sofi Oksanens Utrensning och Stalins […]

 13. […] inte får förminskats. Stalins kossor handlar inte om finnarnas inställning till Estland och Utrensning inte om trafficking. Det är helt enkelt […]

 14. […] som skrivit om boken: Feministbiblioteket Bokhora Med näsan i en bok […]

 15. […] har läst (och recenserat) boken Utrensning, som skrevs efter teaterstycket. Tack vare det var det inte svårt att följa med […]

 16. […] det många bra kvinnliga författares verk att välja på. Jag vill idag fokusera på Sofi Oksanens Utresning, för det är en av de bästa böcker jag har läst. Det är oerhört stor litteratur och inget som […]

 17. […] Bokföring enligt Monika; Bokmania; Böcker emellan; Feministbiblioteket; Lottens bokblogg; Lyrans Noblesser; […]

 18. […] Jag är otroligt förutsägbar och skriver om den kanske bästa bok som skrivits, Sofi Oksanens Utrensning. Den handlar om Estland precis efter Sovjetunionens fall och målar upp ett familjeöde med många […]

 19. […] Sofi Oksanen – När duvorna försvann och Utrensning (Finland/Estland) […]

 20. […] sedan sina arbetsgivare. Sina ”arbetsgivare” flyr även huvudpersonen i Sofi Oksanens Utrensning som utspelar sig i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.