Recension: Hakala, Heidi; Bara lite till; 2018

Bara lite tillHeidi Hakala kommer till Bokmässan och jag har precis läst ut hennes Bara lite till som nyligen kom ut på finlandssvenska Förlaget. Boken utspelar sig i Helsingfors och handlar om psykisk ohälsa och jag kände att det lät intressant.

Sandra är tillsammans med Johan och jobbar på en radiokanal som programledare. Det är ett högt tempo på arbetsplatsen och i privatlivet har hon börjat känna någon slags loj känsla gentemot det mesta. Den enda hon kan prata med är sin bästa vän Simon. En vän hon börjar få motstridiga känslor för. Hon vill tillbaka till livet med Johan då det var nytt och de båda var förälskade och hon var glad. Nu är allt bara grått. En dag pallrar hon sig till en psykolog och får diagnosen utmattningssyndrom och vägen mot ett nytt liv börjar.

I början trodde jag att det skulle vara mycket mer av en feelgoodroman med ett stort inslag av kärlek, men så blev det inte. Det är Sandra och hennes problem som står i centrum och dessa problem löses inte nödvändigtvis med hjälp av en man. Boken har ett viktigt tema att många, speciellt kvinnor, alltid måste göra lite till för att räcka till. Flera arbetsplatser där människor står på kö för varje jobb, har också en ohälsosam miljö. Hakala beskriver en arbetsplats där det är stor skillnad mellan kvinnorna och männen. Männen glider och kvinnorna får göra deras jobb. När detta påpekas så är alla andra helt oförstående. Förmodligen inte helt ovanligt i verkligheten.

Det är en bra och feministisk bok som inte går över i en romantisk feelgood, även om det verkar peka åt det hållet i början. Tummen upp för det!

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] BARA LITE TILL Författare: Heidi Hakala Förlag: Förlaget (2018) Köp den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.