Ukrainas självständighetsdag och sex månader av krig

Euromaidan i Kiev

Idag är det Ukrainas självständighetsdag och det är också sex månader sedan Rysslands invasion av landet. Sedan dess har det varit fullskaligt krig även om man i Ryssland kallar det för något annat. Det finns massor att säga om kriget, men just nu ör det det berör mig mest alla samtal med en kvinna i området som är född och uppvuxen i Charkiv. All oro för släktingar och för sitt land önskar jag så innerligt att hon inte skulle behöva känna.

Det är snart bokmässa och röster från Ukraina är ett av mässans teman. Jag kommer att följa det och inför mässan och sedan invasionen har jag läst all ukrainsk litteratur som jag kommit över. Det finns inte jättemycket, men ju mer jag letar, desto mer finner jag. Dagen till ära vill jag ge er min ukrainska litteraturlista. Ni får också några feminister och idrottskvinnor från Ukraina som jag skrivit om. Slava ukraini!

Böcker från Ukraina

Andrej Kurkov – Döden och Pingvinen (läser just nu)

Ilya Kaminsky – De dövas republik (ska läsa)

Larysa Denysenko, & Masha Foya – Maja och hennes vänner

Marina Lewycka – En kort berättelse om traktorer på ukrainska

Marina Lewycka  – Två husvagnar

Oksana  Zabuzjko – Fältstudier i ukrainskt sex

Serhij Zjadan – Depeche Mode

Kommande böcker

Victoria Belim – Röda sirener

Böcker om Ukraina

Svetlana Aleksijevitj –  Bön för Tjernobyl

Laurén, Anna-Lena & Lodenius, Peter – Ukraina – gränslandet

Annan kultur

TV-serien Folkets tjänare med Volodymyr Zelenskyj

Stefania med Kalush Orchestra från Eurovision 2022

Wild dances med Ruslana från Eurovision 2004

Feminister

Zabuzjko, Oksana 

Zjdanova, Jana

Idrottskvinnor

Baiul, Oksana Konståkning

Kravets, Inessa Tresteg

Ukraina och jag

Georgiskt vin i Ukraina 2001

Georgiskt vin i Kiev. April 2001.

I Donetsk 2005

Föredrag om jämställdhet i Donetsk. Oktober 2005.

Måndagsmöte för Ukraina

Måndagsmöte för Ukraina med mina barn på Norrmalmstorg. April 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.