Recension: Aleksijevitj, Svetlana; Bön för Tjernobyl; 1997

Bön för TjernobylSvetlana Aleksijevitjs numer 18 år gamla bok Bön för Tjernobyl har hunnit ges ut i nytryck (Ersazt 2011) och hyllats och prisats flera gånger om. Jag har dock inte recenserat den än och nu hittar jag inte mitt ex, men jag läste den någon gång runt 2000.

Boken är ett journalistiskt verk bygd på intervjuer med människor som på ett eller annat sätt påverkats av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Den första historien är den jag minns allra bast, också för att jag sett en dokumentär om huvudpersonen och efter en stund kopplat ihop handlingen med berättelsen i boken. Det är en kvinna från Pripjat som berättar. Hennes man var brandman och en av de första som kom till kärnkraftverket efter olyckan. Det var totalt livsfarligt och brandmännen hade trots det inga skydd. Ingen överlevde. Kvinnan som berättar var nygift och hon kunde trots förbud inte låta bli att hälsa på sin döende make. Hon blev till och med gravid. Hon tror att det är tack vare det som hon själv överlevde. Hon födde ut ett dött foster som var totalt stålskadat. Jag minns att jag berördes starkt av berättelsen, men också att jag tyckte att det var tråkigt att kvinnan inte kunnat gå vidare. I dokumentären berättar hon att hon har en son som hon ibland låtsas är son till sin döde make och även om sonen vet vem som är hans pappa så är han ute ur bilden.

Det som hände i Tjernobyl var fruktansvärt och de som drabbades gjorde det mycket hårt. En stor del av norra Ukraina och södra Vitryssland hör till de områden där människor dött till följd av katastrofen och många gjorde det för att det Sovjetdiktaturen ville tysta ner olyckan. Detta fångar författaren mycket bra. Jag, som inte tillhör Folkpartiets okritiska kärnkraftsfalang, tyckte också att boken var mycket bra i sin kritik mot kärnkraft. Det är en oerhört gripande bok och läsa reportaget om kvinnan ovan och om andra som också påverkats av olyckan. Aleksijevitj ger offren en röst och hon gör det bra. Jag tror att jag ska läsa om boken så fort jag hittar den i källaren.

Läs mer: Adlibris, Bokus, SvD

2 pingar

  1. […] men lägger den genast i handväskan för omedelbar tunnelbaneläsning! Däremot har jag läst En bön för Tjernobyl, som är Aleksijevitjs gripande skildring av Tjernobylkatastrofen och dess […]

  2. […] Bön för Tjernobyl, Tiden second hand. ISBN: 9789187219573. Andras röster: Dagensbok.com, Feministbiblioteket. Köp hos t.ex. Adlibris, Bokus, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.