Berömda och glömda idrottskvinnor: Oksana Baiul

Oksana Baiul

Oksana Baiul – konståkerskan som vann när Kerrigan och Harding bråkade

Idag går konståkningsdamerna in i OS-tävlingarna. Förra gången det var OS skrev jag om de bråkande amerikanerna Nancy Kerrigan och Tonya Harding. Det var upplagt för en rafflande final 1994, men ingen av dem vann. Det gjorde istället sextonåriga Oksana Baiul från Ukraina, vilket nog är få som minns idag.

Oksana Baiuls guld i Lillehammer 1994 var det första ukrainska OS-guldet i historien. Baiul är uppvuxen i Dnipropetrovsk och hon böljade med konståkning eftersom hon ansågs för tjock för balett. Eftersom konståkning var som dans på is, fick det duga. Baiul skulle visa sig ha fallenhet för sporten och hon fick sitt stora genombrott när hon vann VM 1993. Året efter vann hon alltså en olympisk guldmedalj.

Efter karriären gick det lite sämre. Hon flyttade till USA efter OS-guldet 1994 och började att uppträda i olika shower på is. Men det var inte en dans på rosor för hon drogs med stora alkoholproblem i flera år. 1997 gick det så långt att hon åkte fast för rattfylla. 2004 deklarerade hon för Chicago Tribune att hon var nykter och att det var viktigare än det olympiska guldet. Idag lever hon i Las Vegas med sin manager.

Oksana Baiuls åk i OS i Lillehammer 1994.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.