Recension: Levy, Marc; PS från Paris; 2015

PS från ParisEftersom Frankrike är landet för #kaffeochkulturvärlden i augusti valde jag att läsa den franska feelgoodförfattaren Marc Levy, som jag tänkt läsa länge. Det är en manlig författare i en genre som mest består av kvinnliga, i alla fall i Sverige, och därför extra intressant att läsa med feministiska glasögon. Den skulle visa sig passa in i facket ”alternativ manlighet”. Boken gavs ut på svenska på Sekwa 2019.

Efter ett skämt hamnar den brittiska skådespelaren Mia och den amerikanska författaren Paul på en dejt i Paris. De förstår att de blivit lurade, men inleder en vänskap. Paul vet inte om att Mia är en känns skådespelare, utan tror att hon är kock. Paul drömmer om att ha ett riktigt förhållande med sin sydkoreanska översättare och går tillslut med på att göra en författarresa dit. Mia har precis bestämt sig för att separera från sin man, som också är skådespelare tillika hennes motspelare och när han plötsligt dyker upp i Paris, kompliceras saken eftersom hennes känslor för Paul börjar förändras.

Paul är inte alltid som Mias man. Han är precis som han är och förställer sig inte. Mias make överöser henne med presenter om han vill be om ursäkt eller återförenas, men sådan är inte Paul. I en värld av skådespelri tycker Mia att det är oerhört befriande med en sådan som Paul, men eftersom hon inte berättat vem hon verkligen är, tänker hon inte förälska sig i honom. Som upplagt för en bra kärlekshistoria.

Det är lite stereotypa kvinnoskildringar, att kvinnor är så mystiska varelser. Oerhört tröttsamt. Det trycktes också lite för ofta på att det är svårt för kvinnor och män att förstå varandra, men i det stora hela är det en fin berättelse med karaktärer som både är vettiga och trovärdiga. Jag vill också ge en särskild eloge för tvisten med varför Paul är så känd i Korea. Det var roligt, men ska inte avslöja något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.