#kaffeochkulturvärlden: Frankrike

Frankrikes flagga

Frankrike är ett land jag läst mycket ifrån, såklart, men även konsumerat en massa annan kultur från. Frankrike är månadens land i #kaffeochkulturvärlden och även om jag inte har badat i litteratur från Frankrike den här månaden, så har jag läst en författare jag tänkt att läsa länge, nämligen feelgoodförfattaren Marc Levy.

PS från Paris var boken jag valde och även om huvudpersonerna i den är brittisk och amerikansk, så utspelar sig boken i Paris. Det är många gatunamn och stadsdelar som namedroppas och en stor del utspelar sig vid Montmartre, så Pariskänslan infinner sig verkligen. Det var också spännande att läsa en manlig feelgoodförfattare och extra kul att den manliga huvudpersonen inte är stereotyp, utan har mer en alternativ mansroll.

Av museum jag varit på i Frankrike är nog Centre de Pompidou min favorit. Jag älskar modern konst. Ändå är det en mindre modern fransk konstnär som berört mig mest, Georges de la Tour. Mitt möte med hans Magdalena vid nattlampan på Louvren var fantastiskt. Vi var ensamma i ett rum, tavlan och jag. Eller inte helt ensamma, det fanns fler tavlor där. Jag vet inte vad det är med tavlan som berör mig så, men det är en av mina absoluta favoriter.

Magdalena vid nattlampan

Magdalena vid nattlampan

Magdalena vid nattlampan på Louvren. Jag fick tillbaka till rummet med Andreas för att få en bild på den och mig. Och för att visa den fantastiska tavlan. Juli 2010.

Frankrike har också många bra feminister som gjort sina röster hörda. Olympe de Gouges på 1700-talet, Simone de Beauvior på 40-70-talen och Vanessa Springora idag. Det finns såklart fler, men den franska feministiska rörelsen är spännande och viktig. För mig var det stort att besöka Simone de Beauvoirs grav, vilket jag gjorde 2010.

Jag vid Simone de Beauvoir och Jean Paul Sartres grav

I övrigt älskar jag franska viner, franska ostar och franska croissanter. Mycket annan fransk mat också för den delen. Jag vill mer franska filmer och TV-serier, men där är jag mer germanofil, som ni som följer mig redan vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.