Berömda och glömda idrottskvinnor: Inessa Kravets

Inessa Kravets

Inessa Kravets var en ukrainsk trestegs- och längdhoppare som slog världsrekord i tresteg framför mina ögon i Göteborg på VM i friidrott 1995. Sedan dess har 15,50 stått sig. Ända till den fantastiska Yulimar Rojas från Venezuela som hoppade 15,67 i OS i Tokyo 2021.

Inessa Kravets startade sin karriär som längdhoppare, antagligen av den enkla anledning att inga alternativ stod till buds vid den tiden. Den 22-åringa sovjetiskan hoppade längd i OS i Seoul 1988 och slutade tia. Det var först i VM 1991, där tresteg var en uppvisningsgren, som hon nådde framgång i internationella sammanhang., Hon vann den inofficiella trestegstävlingen.

1992 i Barcelona tävlade Inessa under ny flagg, nu den olympiska som tävlandes för Oberoende Staters Samvälde (OSS, dvs de stater som tidigare var Sovjet och som inte blivit självständiga än). Då lyckades hon ta ett silver i längdtävlingen. Tresteg stod ännu inte på programmet. Fyra år senare, nu under ukrainsk flagg, vann hon trestegstävlingen som nu debuterade för damer i Atlanta.

Det var året före Atlanta, dvs 1995 i Göteborg, som hon skulle få sin allra största fullträff. Jag var på plats på Ullevi och jag glömmer det aldrig. Inessa Kravets och hennes 15,50-hopp kommer att vara med mig hela livet. Det går väl inte att skriva en artikel om en idrottsstjärna utan att nämna hennes dopingavstängning. Den kom efter de stora framgångarna. Idag håller jag tummarna för att hon är i säkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.