Månadens feminist: Jana Zjdanova

Jana Zjdanova

Kort fakta

  • Född 1988 i Makijivka i östra Ukraina.
  • Är ledande medlem i den feministiska aktivistgruppen Femen.
  • Fick 2014 politisk asyl i Frankrike.

Jana Zjdanovas feministiska gärning

Jana Zjdanova är född och uppvuxen i östra Ukraina och efter gymnasiestudier i Donetsk, flyttade hon till Kiev för att studera kultur och konst vid universitetet. Hon har en masterexamen i kulturhistoria och har försörjt sig genom att dansa och spela teater på mindre ukrainska klubbar.

2008 kom Jana i kontakt med det feministiska aktivistgruppen Femen. Hon deltog i flera aktivistaktioner tillsammans med bland andra Aleksandra Sjevtjenko, som är en av grundarna av Femen. Vid den tiden jobbade Jana för den ukrainska dagstidningen Life.

2009 deltog hon tillsammans med Aleksandra Sjevtjenko, Oksana Sjatjko och Inna Sjevtjenko i Femen i en demonstration med parollen ”Ukraine is not av brothel” som handlade om  det ökande antal ukrainska kvinnor inom sexindustrin. Aktionen har blivit film med samma namn av Kitty Green. Hon har även demonstrerat i Istanbul mot våld mot kvinnor och blivit arresterad och utvisad. Femens metoder har alltid varit enormt provokativa, speciellt för konservativa makthavare som främst är män.

Femen demonstrerar med bar överkropp och bara bröst och skriver sina budskap på kroppen. Jana Zjdanova har själv bidragit med att klättra upp i ett kyrktorn för att protestera mot abortförbud, demonstrerat utanför Kievs olympiastadion när Vitrysslands president  Aleksandr Lukasjenko var på besök samt kissat på en bild av president Viktor Janukovytj utanför Ukrainska ambassaden i Paris. Hon blev också känd över Europa när hon 2012 stal fotbolls-EMs trofé, innan hon togs av vakter. Syftet var att uppmärksamma sexturism i samband med EM och hon fick fem dagar i fängelse för det.

2014 fick Jana politisk asyl i Frankrike och hon är sedan dess bosatt i Paris. Hon hade då gjort sig omöjlig på hemmaplan då aktionerna mot sittande politiker, bland annat Julia Tymosjenko, som hon kallat Putins nickedocka. Sedan dess har hon bott i Paris och utfört sina aktioner där. Flera av hennes kompisar i Femen bor och verkar också i Paris.

Jana Zjdanova och jag

Imorgon är det internationella kvinnodagen och jag tänkte att jag vill uppmärksamma Ukraina och ukrainska feminister lite extra. Jag smygstartar idag med en av medlemmarna i Femen för att det kändes som en naturlig plats att börja. Min egen inställning till Femen har varit lite kluven då deras metoder varit lite väl provokativa för min smak. Samtidigt kan det verkligen behövas i mer konservativa länder och någonstans tycker jag att de är coola. Jag delar dock inte deras radikalfeministiska grundanalys.

Jag valde att skriva om just Jana Zjdanova idag och tänkte återkomma till fler i Femen under morgondagen.

1 ping

  1. […] Zjdanova, Jana […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.