Recension: Yoshimoto, Banana; Kök; 1988

KökDenna månads språk är japanska enligt Ugglan och bokens utmaning och jag har valt att läsa Banana Yoshimotos bok Kök. Den kom på svenska 1994 och mitt ex är från Stadsbibliotekets magasin. Kök innehåller två berättelser, Kök och Moonlight shadow.

Kök handlar om Mikege som förlorat hela sin familj och senast sin mormor som hon vuxit upp med. Hon träffar Yuichi som låter henne bo med honom och hans mamma. När mamman blir mördad är Mikege och Yuichi ensamma i världen och försöker att hitta en väg framåt. Kommer de att göra det tillsammans eller långt från varandra och sorgen?

I Moonlight shadow handlar det om Satsuki som förlorat sin pojkvän i en bilolycka. Han dog när han skjutsade sin brors flickvän. Brodern och Satsuki försöker tillsammans och var för sig ta sig ur sorgen.

Det var en trevlig bok om sorg och kärlek. Det fanns en del personer som lyfte historien såsom Yuichis mamma som är transkvinna och brodern till den döda pojkvännen i den andra historien som går omkring i sin flickväns sjömansklänning för att klara saknaden. Annars var det ganska tunt, men som sagt, trevligt.

I det stora hela så blev jag lite förvånad när det helt plötsligt började en ny historia. Det stod inget på framsidan at det skulle vara två berättelser. Ska man ha en bok med två berättelser så passar det nog bättre om de är lika långa. Nu är Kök en kortroman och Moonlight shadow en novell. Det hade nog funkat med fler noveller.

Läs mer: Ugglan och boken

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Blev också väldigt förvånad när det kom en berättelse till. Länge funderade jag på hur berättelse nummer två hängde ihop med den första. Men det gjorde den ju inte. Överlag gillade jag boken!
  https://ugglanoboken.blogspot.se/2018/02/kok-av-banana-yoshimoto.html

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna21 februari, 2018 kl. 12:36
    Författare
   • Svara

   Samma här! Fast efter några sidor googlade jag boken och såg en annan recensent som skrivit att det var två berättelser. Tyckte också att den var trevlig. Jag gillade Mikege.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.