Berömda och glömda idrottskvinnor: Seun Adigun

Nigerias boblag

Seun Adigun – Pyeongchangs Cool Runnings

Idag skriver jag om en kvinna som definitivt inte tillhör kategorin berömda idrottskvinnor och faktiskt inte heller glömda. Hon kommer förhoppningsvis att bli detta olympiska spels stora snackis. Seun Adigun är initiativtagare och lagledare i Nigerias boblag. Inte bara är det första gången Nigeria har ett boblag i OS, utan det är första gången någonsin som Nigeria är representerade i vinter-OS över huvud taget.

En kvinnlig Cool Runnings har hon och hennes lagkamrater kallats. Det är nu 30 år sedan fyra jamaicanska killar försökte sätta Jamaica på vintersport-kartan. Nu ska Seun Adigun göra detsamma med Nigeria.

Seun Adigun är häcklöpare som tävlat i sommar-OS, dock utan några stora framgångar. I november i år lyckades hon och henne medtävlare kvalificera sig till vinter-OS. Adigun började med bob i USA 2015 och hon har sagt i en intervju att det enda hon visste om sporten var det hon sett i filmen Cool Runnings. Meningen från början var att tävla för USA, men hennes chanser att klara den konkurrensen var små. Istället föddes idén med att skapa Nigerias första boblag. (Det ligger kanske nära tillhands att tro att hon faktiskt blivit inspirerad av filmen Cool Runnings, är min anmärkning här).

Adigun är född i USA och har nigerianska föräldrar. Hennes medtävlande Ngozi Onwumere och Akuoma Omeoga är precis som hon födda och uppväxta i USA. Det nigerianska boblaget är således inte ett inhemskt påfund. I USA har laget haft en möjlighet att träna på is och haft tillgång till bra träningsarenor. (För den som inte vet så är grenen tvåmansbob och en av de tre är således reserv.)

Jamaicas boblag var också en amerikansk idé (två amerikaner som bodde på Jamaica kom på idén med boblaget, till skillnad från vad som skildras i filmen Cool Runnings). Oavsett hur laget kommit till eller om kvinnorna bara gör det för uppmärksamhet så är det coolt. I intervjuer säger alla tre kvinnorna att de vill vara förebilder för andra nigerianska flickor och kvinnor. Nu är de alla uppväxta i ett land som ger dem större möjligheter och det är ju fantastiskt att de utnyttjar det för att kvinnor i föräldrarnas hemland ska kunna känna att de också kan.

Filmer Cool Runnings var inte på riktigt, det var inte så fantastiskt som det framställdes. Nigerias boblag är inte heller som filmen, men ungefär som verklighetens jamaicanska boblag. Jag ser fram emot att se hur det går för nigerianska kvinnorna med Seun Adigun i spetsen, men mest intressant är väl vad det får för konsekvenser för kvinnor i Nigeria. Utan att överdriva deras betydelse, så hoppas jag att i alla fall några tjejer tänker att de vill bli som dem!

För er som inte sett Cool Runnings:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.