Månadens språk – min litteraturlista

Glob med flaggor

Månadens språk är en fantastisk utmaning som Ugglan och boken har initierat. Jag älskar listor och därför har jag besätmt mig för att redan nu sätta upp en lista på vad som ska läsas varje månad. Eventuellt läser jag fler böcker, men jag vill verkligen gå all in för att varje månad läsa en bok på månadens språk och att detta ska vara en bok för Feministbiblioteket. Jag kommer att läsa nobelpristagare och passa på att läsa en bok från Libyen när det är arabiska, men varje månad ska också en bok kunna recenseras här på det angivna språket.

Jag FÅR byta böcker, men detta är tolv böcker som jag faktiskt är riktigt sugen på. Att googla efter böcker från olika länder är lite min grej så nu har jag fått göra det och här är min lista. Varsågod för inspiration om du kör samma utmaning.

Januari: franska

Och sen Paulette av Barbara Constantine: En hyllvärmare som stått i hyllan i flera år. Av någon anledning fick jag inte någon tillräckligt spark spark i baken förrän nu att läsa den.

Februari: japanska

Kök av Banana Yoshimoto: Jag googlade japanska författare och dök då på Yohsimoto. Hennes bok Kök finns på svenska och jag blev oerhört sugen på att läsa den. Ska reserveras på bibblan!

Mars: polska

Daghus, natthus av Olga Tokarczuk: Nu får jag äntligen en spark i baken att läsa Tokarczuk igen! Sanna gillade den här boken så det får bli den.

April: portugisiska

Walters dotter av Lídia Jorge: Underbart att portugisiska sammanfaller med min resa till Portugal. Vi åker den 4 maj så detta blir en perfekt uppladdning. När jag googlade så hittade jag en kvinnlig författare jag missade i min EU-utmaning. Tur för mig nu. Ser fram emot den här boken!

Maj: turkiska

Stenbyggnaden av Aslı Erdoğan: Den står i bokhyllan, inhandlad på Bokmässan förra året. Jag har läst Erdoğans senaste bok, som är en politisk bok till skillnad från denna som är skönlitterär. Den får följa med till Portugal,

Juni: italienska

Dagar av ensamhet av Elena Ferrante: Jag hade tänkt att läsa den förra året, men det blev aldrig av. Nu får jag ta tag i det. Spänningen är olidlig. Är boken lika bra som Neapelkvartetten?

Juli: afrikaans

Agaat av Marlene Van Niekerk: En riktig hyllvärmare som jag alltid valt bort för att den är så lång. Men nu är vi framme i juli och jag ligger förhoppningsvis och latar mig på Landsort (jag har barn så här kan ni hånskratta år mina planer) så jag satsar på att läsa den nu!

Augusti: vietnamesiska

Paradise of the blind av Duong Thu Huong: Här har jag googlat lite och fastnade för den regimkritiska författaren som tidigare deltagit i Vietnamkriget. Hon har tyvärr inte översatts till svenska, men flera av hennes verk finns på bibblan.

September: tyska

Berlinerinnen av Martha Wilhelm: Jag älskar Berlin och jag köpte boken om Berlinkvinnorna för att pusha mig att läsa mer på tyska. Nu får det bli av tycker jag! Jag har alternativ hemma på tyska om det skulle vara så att boken inte faller mig i smaken när den väl ska läsas.

Oktober: spanska

Beatriz och himlakropparna av Lucia Etxebarria: Jag har funderat hit och dit när det kommer till spanska. Jag borde läsa om Nada som nu finns på svenska, men den KAN har skrivits på katalanska. Jag skulle också vilja upptäcka någon nu spank författare. Men så föll ände valet såhär några månader innan på att läsa Lucia Etxebarria igen. Tyvärr finns ingen senare bok av henne på svenska, så den här får duga. Det är den andra av två av henne som finns på svenska och den andra har jag läst och gillat!

November: arabiska

Och tiden står stilla vid Nilen  av Nawal el Saadawi: Här var det riktigt svårt. Alla böcker från arabvärlden som jag fastnade för var skrivna på andra språk. Maïssa Bey, som står i min bokhylla, är från Algeriet men har skrivit sina böcker på franska. Då gör jag helt enkelt slag i saken och läser en till av Saadawi. Det kan aldrig blir fel och hon skriver alla sina böcker på arabiska. Hennes make översätter dem till engelska.

December: ryska

En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja: Tänka sig att jag faktiskt hade en bok av Ulitskaja i min bokhylla – läst till på köpet! Men jag minns den inte och känner inte rikgit för omläsning. Jag litar dock på min vän med stor kunskap om rysk kultur att hon är bra och väljer en annan av hennes böcker. Kanske orkar jag den nyare Jacobs stege på nästan 700 sidor, men jag känner mig själv och väljer här en annan som verkar spännande. Dock inte lika tjock.

 

3 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861

  Vilken inspirationslista! Jag har också tänkt mig Kök när det blir dags för japanska nästa månad. Andra titlar på din lista är helt nya för mig, så tack för tips!

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861
   • Hanna17 januari, 2018 kl. 08:09
    Författare
   • Svara

   Vad kul att vi tänkt på samma bok. Ser fram emit att jämföra bokupplevelser!

 2. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861

  kul med listor, tycker jag också. har du läst den lilla fina Sonetjka av Ljudmila Ulistkaja?
  jag får kanske äntligen läsa Jakobsböckerna av Olga Tukarczuk. Agaat är en fantastisk bok. jag var väldigt fascinerad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.