Berömda och glömda idrottskvinnor: Anna Holmlund

 Anna Holmlund

Anna Holmlund – Sveriges stora OS-hopp 2018 som idag lever ett annat liv

Dagens idrottskvinna är den svåraste att skriva om. I veckan skulle vi heja fram Anna Holmlund till OS-guld i Pyeongchang. Det blir inte så. Det blev istället en krasch 2016 som hon överlevde, men som gjorde att hon idag tvingas leva ett helt annat liv än det hon levde före kraschen.

Anna Holmlund var framgångsrik i skicross, men hon saknar ett mästerskapsguld. Hon har ett VM-brons och så ett OS-brons från Sotji. Antalet världscupsegrar var desto fler. Det var på en träning i december 2016 i italienska Innichen som hon föll och skadade sig så svårt att hon fick en allvarlig hjärnskada. Idag har rehabiliteringen gått längre än förväntat och hon har gjort flera offentliga framträdanden, bland annat på idrottsgalan i januari i år.

Holmlund började som fotbollsspelare men slutade för att plugga på Handelshögskolan i Stockholm när hon var 22. Hon kände sig dock inte färdig med tävlingar. När hon fick syn på den relativt nya sporten skicross ville hon testa det. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Ett år senare stod hon överst på världscuppallen. Den segern var i Innichen, där allt senare skulle sluta.

Det är så tråkigt att vi inte får se Anna slåss om medaljerna i OS. Istället är det hennes lagkamrat Sandra Näslund som kommer att slåss om guldet. När Holmlund försvann klev Näslund fram och det med besked. Hon tog tog hem VM-guldet 2017. Guldet på herrsidan tog Victor Öhrling Norberg, Anna Holmlunds sambo. Hur det går i OS får vi se under veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.