Recension: Gustavsson, Matilda; Klubben; 2019

KlubbenMatilda Gustavsson avslöjade den så kallade kulturprofilen 2017. Jean-Claude Arnault var hans namn och han är gift med den svenska akademiledamoten Katarina Frostenson. Allt blev en enda soppa och Svenska Akademien har inte hämtat sig från detta än. Klubben är en mer djupgående bok om vad som hände, vad som ledde fram till det och vad som hände sen. Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag.

Klubben var en litteraturscen som drevs av Jean-Claude Arnault. Där kunde Sveriges författare ses mingla runt bland den verkliga kultureliten. Arnault kände alla och hade kontakter överallt. Det sades att den som blev invald i Svenska Akademien hade först haft ett framträdande på kubben. Men Arnault var inte bara en kulturpersonlighet med ett stort driv, han var också en ”kvinnokarl”. I hans fall betydde det att han inte bara kladdade på unga kvinnor, utan även utsatte dem för regelrätta våldtäkter.

Få personer har vågat anmäla Arnault. Han påstod sig ha makt att förstöra deras karriärer. Gustavsson har inte lyckats belägga om det är sant att han exempelvis kunde blockera utbildningar, men det var ändå av mindre betydelse. Att kvinnorna trodde på det gjorde att de aldrig sökte. Matilda Gustavsson har också grävt i Arnaults förflutna och upptäckte många felaktigheter i hur han framställande sig själv och sin bakgrund.

Jag tänkte först att jag inte behövde läsa Klubben för att jag redan läst så mycket. Jag hade fel. Klubben är en fantastiskt välskriven bok som jag är otroligt glad över att ha läst. Matilda Gustavsson dömer inte, hon berättar och beskriver. Hon låter båda sidor komma till tals. Hon låter oss läsare stå där med alla frågetecken utan att gissa sig till något. Och det är mycket som är konstigt.

Klubben är ett gediget journalistiskt verk och det som gör boken så bra är att det inte är en tes som ska bevisas, utan författaren har drivits av nyfikenhet att gå till botten med sina undersökningar. Jag får som läsare dra mina egna slutsatser och jag känner mig aldrig skriven på näsan. Det är en viktig bok om mäns våld mot kvinnor och det är fantastiskt att Arnault faktiskt dömdes för något av allt det han gjort.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

1 kommentar

1 ping

  1. Så nyfiken jag blir! Tack för recensionen.

  1. […] som läst: Feministbiblioteket, och dagarna går, Fiktiviteter, hyllan, bernur, Bokstunder, Kerstins bokblandning, Tankar om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.