Recension: Lövestam, Sara; Tillbaka till henne; 2012

Tillbaka till henneJag vet inte varför jag aldrig har läst Sara Lövestams Tillbaka till henne. Boken har stått i bokhyllan, men det är väl de knappt 600 sidorna som avskräckt lite. Nu föreslog jag att vi skulle läsa den i min feministiska bokcirkel och då fick jag äntligen tummen ur!

Hanna lever i nutid i Stockholm. Hon är missnöjd med det mesta i livet, men får lite nytt liv då fyra föremål kommer till henne; ett par glasögon, ett par skor, en linjal och en brosch. Hon får för sig att de hänger ihop och börjar gräva i varifrån de kommer. Hon börjar med glasögonen. De leder henne till en auktionshandlare som hjälper henne med sökandet.

Signes liv får vi följa från 1906. Hon är lärarinna i Tierp och vän med Anders. När hon träffar rösträttskvinnan Anna förändras hennes liv. Hon och Anna inleder ett kärleksförhållande och Signe är lycklig fram till att Anna avslöjar att hon ska gifta sig med Anders. Ju mer sökande Hanna och auktionsförrättaren Erik gör, desto närmare kommer de Signes liv. Vem var hon och vad hände henne?

En stor del av boken handlar om rösträttskampen i början av förra seklet. Det är också en bok om sexuellt utanförskap i en tid då homosexualitet var förbjudet. Sara Lövestam har fångat det oerhört fint. Dessutom har hon, som skrivit flera grammatikböcker, på ett fint sätt fått med språket på ett hörn. Där är en bland annat en stavningsreform som kvinnorna diskuterar i sina brev, men språket och språkhistoria är närvarande i hela boken.

Tillbaka till henne är en helt underbar bok som inte alls känns som den stora tjocka tegelstenen den är. Jag älskar hur karaktärernas personligheter växer fram och hur sympatin för den så negativa Hanna blir större ju längre jag läser. Historierna om Signe och Hanna växeldrar, ibland var det mest spännande att läsa om Signe och ibland om Hanna. Det enda som jag önskar är att jag läste förkaptilena om sakerna Hanna kommer över lite noggrannare. Det var inte en helt stark inledning och jag fick inte fokus förrän jag fick läsa om Hanna och Signe.

Det ska bli kul att diskutera boken i min bokklubb om några veckor!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Västmanländskan, Som ett sandkorn, Stories from the city

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.