Lucka 22: Feministiska pärlor

Lucka 22

Jag har inom ramen för den här bloggen satt ihop en feministisk kanon. Jag gjorde en 2013 tillsammans med bra andra Ebba Witt-Brattström och jag kompletterade den 2017 i en julkalender med 24 nya böcker från 24 olika länder. Idag tänkte jag skriva om böcker från olika delar av världen som är feministiska guldkorn. De flesta av dem återfinns i någon av listorna, men några är helt nya.

Europa

Utrensning av Sofi Oksanen om Estlands historia efter andra världskriget var med i den ursprungliga feministiska kanonen. Det är en av de bästa böcker jag har läst.

På andra sidan förlåtelsen av isländska Thordis Elva och australiensiska Tom Stranger är en bok om att förlåta en våldtäkt. Tom våldtog Thordis som då var hans exflickvän. Genom långa samtal, förlåter Thordis Tom.

Homo Sapienne av Niviaq Korneliussen har jag skrivit om tidigare och det är en mycket bra bok av en yngre person om att vara HBTQ på Grönland.

Elo Viiding är en estnisk poet och hennes dikt Mors dag är ett fantastisk feministisk verk.

Ibland hittar man riktiga pärlor i litteraturen. Pessimistiska kardinalsatser av Helene von Druskowitz från Österrike är en sådan. Det är en gammal version av SCUM-manifestet som bara måste läsas!

Neapelkvartetten av Elena Ferrante är nu så pass känd att den kanske inte behöver någon vidare presentation. Ett feministiskt och kvinnohistoriskt mästerverk är det likväl.

En annorlunda och feministiskt spännande bok är  Nya portugisiska brev, skriven av tre Marior;  Maria Teresa Horta, Maria Isabel Barreno och Maria Velho da Costa. De kallades Tres Marias i hemlandet. Boken var så kontroversiell att en rättegång om den inleddes. Den blev klar efter revolutionen i Portugal och boken förbjöds inte.

Kvinnodramerna av spanska Federico García Lorca skrev jag under temat feministiska män. De tre dramerna är oerhört bra och tar upp kvinnors villkor.

Jag blev helt lycklig av novellen Bebbas förlovning av Soti Triantafillou ur Tranans novellsamling Grekland berättar. Det är en Mitt stora feta grekiska bröllop med en feministisk twist.

The Romance of Teresa Hennert av polska Zofia Nałkowska är en alternativ Anna Karnenia-historia där den kvinnliga huvudpersonen inte straffas.

Slavenka Drakulic är en av mina favoritförfattare och hennes reportagebok från Östeuropa, Hur vi lyckades överleva kommunismen med ett leende på läpparna, är hennes mest feministiska.

Afrika

Imamens fall av Nawal el Saadawi från Egypten var med i den ursprungliga kanonen och är en bok du bara måste läsa!

Lila Hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie var med i den ursprungliga feministiska kanonen och motiveringen till det var att den väl beskriver en flickas uppväxt och att temat är religiöst förtyck, i detta fal från en auktoritär kristen far.

En mer explicit feministisk skrift av Chimamanda Ngozi Adichie skrivit är Alla borde vara feminister från 2012.

Ingenstans i min fars hus av Assia Djebar är en viktig uppväxtskildring från Algeriet som visar en flicka som slitas mellan två världar, den stänga muslimska och den mer öppna franska.

Förändringar av Ama Ata Aidoo från Ghana är en fin bok om att vara någons andra hustru och att det medför både för- och nackdelar. Nackdelarna är knutna till mannens förväntningar på att alla hans fruar ska vara honom trogen.

Jag har tidigare tipsat om Rotlös  av Tsitsi Dangarembga från Zimbabwe, som är en fin feministisk skildring av en ung kvinnas uppväxt i södra Afrika.

Kvinna i Soweto av Ellen Kuzwayo har jag också tipsat om tidigare. Om att vara svart i Sydafrika och resa sig up och kämpa mot orättvisorna.

Asien

I den ursprungliga kanonen var Vilda svanar av Jung Chang med. Det är en gedigen kvinnohistorisk bok där vi får följa tre generationer kvinnor i Kina.

Persepolis av Marjane Satrapi är ett seriealbum om revolutionen i Iran och vad det innebar för människorna där. Vi får följa en kvinna som går från att vara fri, till att bli instängd och slutligen leva i exil.

Joumana Haddad är en färgstark feminist från Libanon och hon har skrivit om orättvisor mot kvinnor i den muslimska världen i Superman is an arab.

Kvinnor på ett tåg av Anita Nair en en berättelse om kvinnors villkor i det moderna Indien. Det ät inte alltid så lätt att leva sitt liv som man vill om man är född med fel kön.

Jag inser att det är tredje gången jag rekommenderar novellen Sitas Eld av  Oka Rusimi, som finns med i Tranans novellsamling Indonesien berättar.

Rismodern av Rani Manicka om Malaysias historia från en familjs perspektiv, är en bok jag tipsat om flera gånger i den här kalendern och den är med i min världsfeministiska kanon.

En otroligt vacker bok från Sydkorea om hur kvinnors villkor förändrats i landet genom generationer är Ta hand om min mor om Kyung-Sook Shin.

En annan mer uttalat feministisk roman från Sydkorea är Kim Jiyoung, born 1982 av Nam-joo Cho om hur traditionellas könsroller fortfarande är starka i landet.

Nordamerika

En bön för de stulna av Jennifer Clement en en bok om kvinnor som stjäls och säljs till knarkmaffian i Mexiko.

Jean Rhys har skrivit en roman om den instängda galna kvinnan Bertha i Jane Eyre, Sargassohavet. Författaren är från Dominica och delar av boken utspelar sig där.

Sydamerika

Ljud av steg av Clarice Lispector har jar skrivit om under temat sex och det är en novell som var med på den kompletterande världskanon-listan.

To be born a man är en satirisk och feministisk dikt av Adela Zamudio från Bolivia, som skrev dikten 1887.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.