Lucka 23: Zimbabwe – Rotlös av Tsitsi Dangarembga

Nervous conditions

En fantastisk författare som jag upptäckt när jag läst mig jorden runt är Tsitsi Dangarembga från Zimbabwe. Rotlös från 1988 är en fantastisk roman om en flickas uppväxt och vilka orättvisor hon får stöta på genom livet.  Det är också en bok om vad kolonialismen gjorde med ett land och dess kvinnor.

Tsitsi Dangarembga är född och uppvuxen i Rhodesia och utbildad i Storbritannien. Rotlös är hennes debutroman och den bygger på hennes egen uppväxt. Budskapet är att slå sig fri, men att inte förlora sina rötter. Författaren har varit aktiv politiskt för ett fritt Zimbabwe.

Rotlös är en bra och feministisk bok från ett land som lidit mycket av både kolonialism och diktatur. När jag läste boken visste jag inte att den fanns översatt till svenska och därför var den inte med i de ursprungliga diskussionerna om kanon. Jag tänkte på den redan då, men efter att vi hade bestämt att boken måste finnas på svenska så tog jag inte upp den för diskussion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.