Lucka 11: Island – På andra sidan förlåtelsen av Thordis Elva

På andra sidan förlåtelsen

Thordis Elva blev våldtagen av sin pojkvän Tom Stranger när hon var 16 år.  Efter flera år av självdestruktivt leverne tog Thordis kontakt med sin förövare och långt senare skulle de träffas igen. Thordis förlät Tom och vägen till förlåtelsen skriver de om i På andra sidan förlåtelsen.

Går det att förlåta sin våldtäktsman? Thordis klarar det, men det är en lång väg dit. Det underlättar förmodligen att Tom mått dåligt under alla år och ångrat det han gjort. Han lägger sig helt platt och erkänner rakt av vad han gjort. Tillsammans går de igenom vad som hände och hur de kan gå vidare. Idag är de vänner.

På andra sidan förlåtelsen är så mycket mer än att bara förlåta sin våldtäktsman och gå vidare. Den handlar mycket om mekanismerna bakom en våldtäkt, hur man lever både som offer och förövare och även hur samhället gör det möjligt att kunna leva vidare som förövare. Den väcker oerhört många tankar och är unik i sitt slag. Därför tycker jag absolut att den skulle kunna platsa i en feministisk litteraturkanon, även om den skulle vara en liten outsider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.