Saadawi, Nawal El; Imamens fall; 1988

Imamens fallNawal El Saadawi är en person som ibland nämnts i samband med nobelpriset och i och med att Imamens fall har ett tydligt feministiskt budskap var jag såklart intresserad av att läsa den.

Imamens fall är en roman om kvinnoförtryck i ett muslimskt land. Huvudperson är en imamens utomäktenskapliga dotter. De olika kapitlen i boken skildrar olika delar av ett muslimskt samhälle och kvinnoförtrycket står alltid i centrum. Det är något poetiskt över boken och ibland känns set nästan drömlikt (eller snarare mardrömslikt). Kvinnor blir våldtagna, stenade och torterade, allt i Guds namn.  Men trots det tunga ämnet, var det lätt att sugas in i boken och man blir otroligt berörd. Jag fångades av språket och boken var relativt lättläst. Jag gillade verkligen stilen och kommer definitivt läsa mer av El Saadawi.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Macondo

Intervju med Nawal El Saadawi i SvD.

3 kommentarer

6 pingar

 1. http://www.harunyahya.tv/index.php?l=4

  • Fariha Idan1 februari, 2012 kl. 03:43
  • Svara

  Hej!
  Jag är en arabic kvinna som växte upp i ett arab land. Jag läste till Nawal el Saadawi när var ung i våra språk ” arabiska”. Hon var min favorit författare, och hon är så till nu.
  Jag läste till henne några böcker, men flera av hennes var förbjudet, och jag vet inte hur blev nu efter situationen blev sämre i mitt land; Irak. Men tack till Sverige för låta mig njuta av hennes litteratur.
  Hon är en härlig kvinna som har kämpat för kvinnors rättigheter i samhälle som bara män har rätt att leva och göra vad dem vill även om den här kvinna är hans fru eller hans syster eller vem som helst.
  Äntligen, vill gärna tacka min symbol, Dr. Nawal el Saadawi för att hon offrat sitt liv, hennes tid och hennes kunskap för öppna kvinnors ögon.
  Och hon vet vem öppna sitt öga, kan inte stänga den.

  1. Hej!

   Vad roligt att du delar med dig av dina erfarenheter! Hon är verkligen en fantastisk författare och jag trycker det är synd att jag inte upptäckt henne förrän nu. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av henne.

 1. […] Imamens fall 1988 Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 2. […] En kvinna som nämnts ofta i nobelprissammanhang och som jag läst alldeles för lite om. Hennes bok Imamens fall var dock en höjdare. Jag har fått förmånen att träffa denna fantastisk feminist och hennes […]

 3. […] Imamens fall av Nawal El-Sadaawi: Jag har tyvärr bara läst den här boken av El Saadawi, men det var faktiskt itne4 så lite. Det är en skrämmande historia om religionens makt över kvinnor och ofriheten ligger och kryper under ytan genom hela boken. […]

 4. […] Imamens fall – Nawal el Saadawi […]

 5. […] Imamens fall – Nawal el Saadawi […]

 6. […] Imamens fall 1988 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.