Recension: Cho, Nam-Joo; Kim Jiyoung, born 1982; 2016

Kim Jiyoung, born 1982Nam-Coo Cho från Sydkorea har skrivit en internationell bestseller. Kim Jiyoung, born 1982 är en feministisk roman som getts ut på engelska 2019. Vad jag har förstått är en svensk översättning att vänta inom kort. Jag såg mycket fram emot boken, men har också fått varningar om att den inte är så kontroversiell för en svensk.

Jiyoung föds in i en familj där en lillasyster senare ska bli bortaborterad pga av sitt kön. Den lillebror som sedan föds blir bortskämd och får privilegier som hans systrar inte får. Jiyoung blir en gång utsatt för sexuella trakasserier och ringer sin far. Han skäller ut henne istället för att hjälpa henne. På sin arbetsplats får hon inte den befordran hon förtjänar och när det är dags att skaffa barn, måste hon sluta sitt jobb. Hon och maken får inte ihop det annars. Men räkningar ska fortfarande betalas och aksnke är det läge att ta ett deltidsjobb på en glassfabrik? Jiyoung blir tillslut galen.

Jag både gillar och gillar inte den här boken. Jag tycker att språket är bra och berättarstilen är fängslande, men jag har svårt för när det blir för mycket faktainslag i en roman. Vi får hela tiden fakta på hur många kvinnor som trakasseras, slutar jobba, inte blir befordrade osv. Jag tyckte också att det, som någon påpekat,  inte var en ögonöppnare. Förhoppningsvis var det en ögonöppnare för kvinnor i Sydkorea och på andra ställen.

På plussidan förmedlade boken en enorm frustration över förspilld kvinnokraft där kvinnliga mattesnillen tvingas sluta jobba för att ta hand om sina barn. Där kvinnor förväntas ta sexuella sextrakasserier på jobbet om de kommer från en kund. Där kvinnor alltid ses som blivande mödrar, som kommer att sluta sitt jobb snarare förr än senare. Jag hoppas verkligen att boken blir en succé där den behövs!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Och dagarna gå…

1 kommentar

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
    • Anna GC2 augusti, 2020 kl. 02:15
    • Svara

    Här är trailer till filmen! https://m.youtube.com/watch?v=04QUkh392qg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.