Lucka 23: Fantastiskt underbara böcker

Lucka 23

Idag blir det eventuellt ännu mer repetition, men eftersom ni förmodligen inte läst alla ord i alla inlägg, tänker jag att det inte spelar så stor roll. Fantastiska underbara böcker är dagens tema och här kommer några av mina absoluta favoriter samt några böcker som är underbart bra, men som inte passat in under något annat tema. Vill du börja läsa mer från olika delar av världen är dessa bra att börja med.

Europa

Det går inte att inte börja med Utrensning av Sofi Oksanen, en av de böcker böcker jag har läst. Oksanen är finska, men har en estisk mamma och skriver mycket om det estniska arvet.

Neapelkvartetten av Elena Ferrante är ett feministiskt mästerverk och en fantastisk serie som som väl inte gått många förbi.

Stål av Sivlia Avallone är en annan italiensk bok, som golvade mig totalt.

Afrika

Kärleken, kriget av Assia Djebar är helt underbar om kärlek och kvinnor i krig. Hon har skrivit fler bra böcker, så det går bra att läsa vad som helst av henne.

Chimamanda Ngozi Adichie är en av mina absoluta favoritförfattare  och En halv gul sol om kriget i Biafra är den bästa boken hon har skrivit.

Imamens fall är Nawal el Saadawis bästa bok. Den egyptiska författaren borde få nobelpriset!

I somras läste jag Eva ur spillrorna om ungdomar i det fattiga Mauritius. Boken är skriven av Ananda Devi och jag tyckte verkligen om boken!

Asien

Jag måste även ha med den fantastiska romanen Rismodern av Rani Manicka som är en gedigen kvinnohistoria från Malaysia. Jag vet inte hur många gånger den återkommit under den här kalendern, men nu vet ni att ni ska läsa den!

Persepolis av Marjane Satrapi tipsade jag om igår och vill understryka att det seriealbumet är något av det bästa jag läst. Satrapi är en fantastisk författare och Persepolis hennes bästa bok (egentligen böcker).

Allt detta tillhör mig är skriven av tjeckiska författaren Petra Hůlova, men handlar om kvinnor i Mongoliet. Författaren har själv gjort ett utbytesår i Mongoliet och känner till landet och kulturen (jag räknar egentligen denna som en tjeckisk bok, men här har jag fokuserat på handlingen).

Pearl Buck är en amerikansk nobelpristagare, så kanske borde jag inte nämna henne i den här kalendern. men hon har bott många år i Kina och Den goda jorden är en välskriven roman om hur det såg ut i Kina

Nordamerika

Jamaicia Kincaid, med rötterna på Antigua, har skrivit många bra böcker. På flodens botten är min favorit.

Sydamerika

Andarnas hus av Isabel Allende, som jag har tipsat om förut, är en fantastisk bok!

Clarice Lispector är en brasiliansk författare och hennes bok Stjärnans ögonblick tyckte jag riktigt mycket om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.