Lucka 19: Portugal – Nya portugisiska brev av Tres Marias

Novas Cartas Portuguesas

När jag utmanade mig själv att läsa böcker från alla EU-länder för några år sedan var nog Nya portugisiska brev det största fyndet. Det skulle kunna kallas ett feministiskt konstverk från 1975 och skrevs av tre i hemlandet berömda Marior, Maria Teresa Horta, Maria Isabel Barreno och Maria Velho da Costa. De kom att kallas Tres Marias.

Nya portugisiska brev, som på svenska även kallas De tre Mariornas bok, bygger på de brev som det sägs att nunnan Mariana skickade till sin älskade franska soldat. Boken är full med olika brev som tar upp politiska frågor som är viktiga för kvinnor och för jämställdhet. Det är ingen sammanhängande berättelser och har därför setts mer som ett konstverk än en roman. Att boken aldrig blev en vida spridd feministisk bibel har sagts bero på att den är lite svår.

Nya portugisiska brev blev anmäld för att vara pornografisk. En seglivad rättegång togs vid, men domen – som kom efter revolutionen – slog fast att det inte var något omoraliskt med den. Jag tycker att det är synd att den är så bortglömd och jag skulle gärna diskutera boken med andra som läst den och jag tror absolut att fler skulle hålla med mig om att den platsar i en feministisk kanon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.