Lucka 21: Magisk realism

Lucka 21

Nu blir det enbart latinamerikanskt, tänker ni? Nej! Magisk realism har förekommit i litteratur från hela världen och i många fall har det gjorts bra. Det är absolut inte min favoritgenre, men jag måste erkänna att är författaren skicklig kan det bli hur bra som helst. Såklart kommer jag att tipsa om flera böcker från Latinamerika i det här inlägget, men inte bara.

Europa

Den fanstatiska estnisk-finska författaren Sofi Oksanen har vävt in magisk realism i sin bok Norma. Inte hennes bästa, bok, men hon har en hög lägstanivå.

Dubravka Ugresic är en fantastisk kroatisk författare och i hennes bok Baba jaga la ett ägg skriver hon om den omdiskuterade myten om Baba Jaga. Boken innehåller också magiskt realistiska inslag.

Bastarden från Istanbul av turkiska Eilf Shafak har också den inslag av magisk realism och trots det är det en bok jag verkligen älskar.

Afrika

Ana Paula Tavares från Angola har skrivit magiskt realistiska noveller i Salomes huvud. Hon väver ihop gamla seder och traditioner med genren.

Asien

Legenden om Aypi av Ak Welsapar har jag skrivit om tidigare. Författaren bor i Sverige och skriver turkmenska romaner i exil och han skriver som många andra om gamla myter med inslag av magisk realism.

Nordamerika

Jamiaca Kincaid  har också röt sig i lite magiska världar, särskilt i Min mor, som är en berättelse om hennes egen mamma. Kincaid är uppvuxen på den karibiska ön Antigua och hennes mamma på Dominica.

De tyngdlösa av Valeria Luiselli från Mexiko, är en modern bok som kommit ut i genren. Jag var inte så förtjust i den, men det är för att jag inte är så förtjust i genren. Jag tyckte mer om hennes andra bok, Historien om mina tändermen den var nog mer skruvad än magisk.

Sydamerika

Det går inte att skriva om magisk realism utan att nämna nobelpristagaren Gabriel García Márquez från Colombia. Jag har läst Krönika om ett förebådat dödsfall, men bok jag tyckte mycket om.

Isabel Allendes bok Andarnas hus tillhör definitivt också klassikernas klassiker i genren. Boken handlar om Chiles historia.

Brasilianskan Andrea del Fuego gästade bokmässan 2014 och jag lyssnade på henne då. Hennes bok Syskonen Malaquias, på originalspråk 2010, innehåller magisk realism.

För barn finns Den gula väskan av Almapristagaren Lygia Bojunga Nunes från Brasilien.

Irenes självbiografi och andra noveller är en novellsamling av det argentinska författaren Silvina Ocampo med mycket magisk realism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.