Recension: Winterson, Jeanette; Juldagar; 2016

JuldagarJuldagar – 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar är en samling spökhistorier och andra julberättelser av Jeanette Winterson. Hon skriver om julen och berättar om mat hon lagar på julen. Det är således en mix av historier och personliga anekdoter. Helena på Fiktiviteter har tipsat mig om boken flera gånger och nu fick jag äntligen tummen ur att läsa den.

Vi får läsa om granar som plötsligt står en julhatarens vardagsrum, mystiska spår i snön och snögummor som kommer till liv och bjuder fattiga människor på mat och julstämning. Det är nästan alltid så att de som hatar julen gör det för att de förknippar julen med tragiska eller förnedrande saker. Det finns också flera döda som ger sig till känna i juletider och eventuellt ruvar på hämnd.

Juldagar var till en början något knepig att lyssna på, eftersom det är många småberättelser. Jag kom ändå snabbt in i den och tyckte mycket om den! Det är julmysigt, småroligt och mycket vackert. Jag tyckte speciellt mycket om de personliga reflektionerna över olika maträtter. Wintersons julmåltid med den numer avlinda författaren Ruth Rendall var kanske den roligaste.

Juldagar är inte en julbok i den bemärkelsen att det är en romantisk historia där tjej möter kille (eller tjej), men det var nog den bok som gav mig mest julstämning av alla jag läst i år. Den får gå utom tävlan när årets julbok ska utses, då den är alldeles för bra för att tävla mot förutsägbara feelgoodböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.