Julboksmaraton 2020

Julboksmaraton 2020

För tredje året i rad avslutar jag året med ett julboksmaraton. När december kommer vill jag bara lägga mig under en varm filt och läsa mysiga feelgoodböcker. Det kan låta hemskt konstigt för alla som känner mig och min boksmak vet att jag dissar det mesta när det kommer till feelgoodgenren. Mhairi McFarlane och Johanna Schreiber skriver inga julromaner, så mina säkra kort finns inte med i årets julboksutgivning.

Är det inte hemskt smal genre, undrade någon. Nej, julböcker är en växande grupp böcker och många verkar vara som jag när julen står för dörren att det är det lättsmälta och lite romantiska som man är ute efter. Jag har i år läst flera än andra år och det beror nog helt och hållet på pandemin. Lyssnar mycket här hemma när jag tar paus samt när jag promenerar till och från förskolan, även om den promenaden inte är så lång.

Tidigare år har jag skrivit en lista på vad som bör finnas med för att det enligt mig ska vara en bra julbok. Ni ser den nedan och får gärna hojta till om jag har fel. Vad tycker nig ska finnas i en avkopplande julbok?

Imorgon ska ni få ta del av mina julböcker. Det kommer en recension i timman från klockan 08 till klockan 20 imorgon. Jag smygstartar redan i eftermiddag med en bok som inte riktigt håller sig inom ramen för att vara en romantisk julbok. Håll till godo!

Julboksingredienser

  1. Kvinnan: Hon får inte vara ett mähä, utan en självständig kvinna som söker eller som inte vet att hon söker kärleken.
  2. Mannen: Ja tyvärr verkar det vara hopplöst heteronormativt, så här kommer jag att bedöma mannen och hans kvaliteter som en bra man.
  3. Intrigen: För att det ska bli bra behövs en spännande intrig. Det är inte direkt så att man undrar hur det ska sluta, mer hur det ska gå till. För egen del tycker jag också att det måste vara sannolikt. Inte sannolikt som att det skulle kunna hända i verkligheten, utan så att författaren är så pass skicklig att jag vävs in i en illusion om att det är troligt att det skulle kunna gå till just så.
  4. Rekvisita: Det måste såklart vara snö och juliga miljöer, men också gärna med andra trevliga saker som ramar in historien.
  5. Det obligatoriska exet: Exet eller soon-to-be exboyfriend är alltid ett inslag. Han ska vara hopplös på ett sätt som är uppenbart för alla utom för huvudpersonen själv. Här är det trevligt om han inte är ett fullkomligt monster, utan sannolik enligt definitionen ovan.
  6. Feminism: Det behöver inte vara vrålfeminsitiskt och normkritiskt, men det behöver vara en viss grad av anständighet. Borta måste kvinnan vara som räddas av riddaren på den vita hästen och nu vill jag se självständiga kvinnor som väljer själva och hittar sin egen väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.