Recension: Lindroth, Ditte; Flickvänsprovet 2024

FlickvänsprovetJag fick nys om en serieroman om en resa som förändrat ett förhållande. Flickvänsprovet är Ditte Linderoths debutserieroman och är utgiven på Kartago och handlar om en resa på Transsibiriska järnvägen. Det lät för spännande för att låta bli. Dessutom är jag mycket förtjust i serieromaner.

Ditte är 19 år när hon bestämmer sig för att vara den perfekta flickvännen och följa med sin pojkvän Axel på hans drömresa. Han romantiserar kommunismen och vill resa genom Ryssland på Transibiriska järnvägen. Hon är oerhört tveksam inför resan och förstår nog innerst inne att det inte kommer att bli fantastiskt. Ändå spenderar hon den enorma summa pengar det kostar och följer med.

Resan ska bli det perfekta parprovet. Klarar de det, kommer de att klara allt. Men de går inte alls som de har tänkt sig. Ryssland är ganska hemskt och Ditte längtar mest hem. Dessutom läser hon kärleksromaner istället för att fördjupa sig i Tolstoj och Dostojevskij. Hon är helt enkelt inte så engagerad som Axel önskat.

Axel och Ditte är så otroligt unga och naiva och som en vuxen kan det kännas extra smärtsamt att läsa om den serösa Ditte som verkligen försöker hålla ihop sitt förhållande. Axel är oerhört pretentiös och vill uppnå någon slags meningen med livet på sin resa. Med sig vill han ha någon som vill samma sak, men det vill inte Ditte.

Jag känner såklart med Ditte, men samtidigt förstår jag pojkvännens besvikelse över den bristande entusiasmen. På en sådan resa behövs entusiasm för att klara av sunkiga hotell och brist på god mat. Jag vet, för jag har gjort liknande resor själv. Är man inte på samma våglängd kan man känna sig otroligt ensam, vilket både Ditte och Axel förmodligen gör. Vi får bara Dittes perspektiv, men jag antar att resan inte heller var helt lätt för Axel. Å andra sida känner jag extremt lite med Axels politiska åsikter och kommunismnostalgi.

Flickvänsprovet är en fin serieroman om en resa och jag tyckte mycket om både bilder och text. Skulle gärna läsa mer av Ditte Lindroth i framtiden. Lite kuriosa: Ditte är Emma Hambergs dotter och att jag har läst om förlossingen då hon och hennes tvillingsyster Nåmi föddes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.