Recension: Cuenca, Joao Paulo; Kroppsligheten; 2003

KroppslighetenMitt projekt om mansrollen började med ett inslag på SVT Kulturnyheterna där Joao Paulo Cuenca och Johannes Ekholm berättade om sina böcker som kommit på svenska. Cuencas Kroppsligheten är utgiven på Tranans förlag 2016 och jag fann den på Boksöders julbasar i december.

Kroppsligheten utspelar sig i Rio några stenkast från Copacabana, dock helt utan den kända strandens glans. Tre personer agerar huvudpersoner; Carmen, Alberto och berättarjaget. De symboliserar de olika personerna man kan stöta på i Ros undre värld där prostitution och droger frodas. Namnen är desamma men rollerna är olika.

Det ska vara en bok om att visa kroppsligheten som det brasilianska samhället inte vill kännas vid. Ramen är en ung man på jakt efter mansrollen och det koloniala arvet och sexindustrin. Det var mest en hopkok av olika trasiga människor i olika situationer, alla starkt ihopkopplade med prostitution. Först greppade jag inte riktigt berättartekniken, men sedan kom jag in i det och fascinerades mer.

I slutändan var det en intressant bok som tog upp det jag var ute efter, en mansroll som behöver göras upp med. Tyvärr var det lite för mycket råa scener för min smak. Ett lite intressant inslag var att ”svenskarna” figurerade på några ställen. Föga smickrande för oss.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

  • Emma10 januari, 2018 kl. 09:29
  • Svara

  Åh, upptäckte din blogg först igår och jag är sååå förtjust! Det här är verkligen vad jag letat efter länge! 😀 SÅ lycklig att jag hittat hit. Vad fantastisk du är. Ska bli så kul att följa dig!

   • Hanna10 januari, 2018 kl. 12:32
    Författare
   • Svara

   Men så glad jag blir! Jag blir ju till och med lite generad 🙂 Välkommen till min blogg! Kom gärna med kommentarer och synpunkter på det du läser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.