Böcker om mansrollen

Johannes Ekholm Foto: Niklas Sandström

Johannes Ekholm. Foto: Niklas Sandström

Igår såg jag ett inslag på kulturnyheterna om två författare som skrivit böcker om mansrollen. Två manliga författare och två helt olika böcker om män med helt olika förutsättningar. Joao Paulo Cuenca är från Brasilien och Johannes Ekholm från Finland.

Johannes Ekholm ges ut på finlandssvenska Förlaget och boken heter Kärlek liksom. Hans huvudperson läser genusteori och skriver en bok som gör upp med mansrollen och alla självälskande författarmän.

Joao Paulo Cuencas Kroppsligheten kom förra året på svenska på Tranans förlag  och den handlar om Rio och den undre världen. Enligt hemsidan ”En ung man på jakt efter de svåraste och mest obscena sanningarna om sexindustrin, kolonialarvet och mansrollen.”

Jag blev så oerhört intresserad av dessa böcker och ska givetvis läsa den på studs (eller när vi kommit dit i att-läsa-högen). Jag blev också intresserad av om det finns fler böcker på samma tema. Gärna från olika länder med olika förutsättningar.

Detta med män och feminism är ju ett känsligt tema inom feminismen och jag tycker absolut aldrig att den feministiska kampen ska anpassar för att även passa män. Det är ju de som ska anpassa sig så att de passar för feminismen. Men sedan tycker jag också att det är viktigt att männen är med på tåget och tycker att hat åt alla håll är okonstruktivt. Jag tror att män som går upp med rådande mansroll är oerhört viktiga för feminismen och därför gläds jag år dessa två inlägg i den diskussionen. Jag vill som sagt gärna få tips på fler böcker.

Känner du till böcker om män som är skrivna av män som gör upp med mansrollen? Ge mig tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.