Miniutmaning Norden – en sammanfattning

Norden

Inför bokmässan startade jag en miniutmaning där jag tänkte läsa nordisk litteratur eftersom Norden var ett av bokmässans teman. Nu blev det så att jag föll för utmaningen och då kände jag att jag lika gärna kunde köra på. Det blev alltså ingen minutmaning, även om jag kallade den så. Jag läste från alla nordiska länder och språkområden.

Norden är lite av mitt intresseområde och har så varit sedan jag läste nordiska språk och var medlem i Föreningen Norden. Klart att Feministbiblioteket ska vara rik på nordisk litteratur då! Det var en rolig utmaning och jag tar med mig att jag sporras till läsning av just mindre geografiska utmaningar,. Får fundera ut några bra till nästa år.

Nordiska böcker jag läste i höst

Norge

norges flagga

Jag har en stor förkärlek till Norge, ändå läser jag förhållandevis lite norsk litteratur. Jag borde kanske ta mig en tur till Oslo eller något och botanisera i en norsk bokhandel. I den här utmaningen fick jag äntligen tummen ur att läsa en bok på norska som legat ett tag och jag tog mig i kragen och läste Vigdis Hjort.

Är mor död av Vigdis Hjort

Arv och miljö av Vigdis Hjort

Kan jeg bli med deg hejm av Marie Aubert

Danmark

Danmarks flagga

Här har jag steppat upp lite och lyssnat på en dansk bok som ljudbok, på danska alltså. Det gick över förväntan och är definitivt något jag kommer att göra igen.

Hummerens skjold av Caroline Albertine Minor

Finland

Finlands flagga

Finland är nog det land i Norden som jag läser mest ifrån, förutom Sverige då. Jag valde här att göra slag i saken och läsa den mycket hyllade Kvinnor jag tänker på om natten.

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankemäki

Tiranas hjärta av Patjim Statovci

Island

Islands flagga

Först tänkte jag att det kanske bara blir att läsa de olästa böckerna jag hade av Arnaldur Indriðason, men så såg jag ett seminarium på bokmässan med Kristín Eiríksdóttir och blev sugen på att läsa henne.

Flickan vid bron av Arnaldur Indriðason

Elin, diverse av Kristín Eiríksdóttir

Färöarna

Färöarnas flagga

Det finns inte jättemycket litteratur härifrån, men när jag upptäckte att jag missat Oddvør Johansen sist jag utmanade mig att läsa nordiskt, var jag ju tvungen att ta en shoppingrunda på bokbörsen så att jag kunde läsa henne.

Livets sommar av Oddvør Johansen

Grönland

Grönlands flagga

När Niviaq Korneliussen kommit ut med en ny bok, läste jag den förstås. På originalspråk danska (Niviaqs böcker har två originalspråk, då hon själv skriver dem både på danska och grönländska).

Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen

Åland

Ålands flagga

När jag såg en annan världsläsare på Instagram recensera Katrina undrade jag i mitt stilla sinne hur jag kunnat missa henne! Jag hittade hennes mest kända Katrina på Storytel och läste med stor behållning. Jag läste inte Karin Erlandsson, men hon är inte bortglömd. Jag kan ju läsa nordiskt även om jag inte har en pågående utmaning.

Katrina av Sally Salminen

Sapmí

Samiska flaggan

Ædnan av Linnea Axelsson

2 kommentarer

 1. intressanta böcker, Mia Kankemäkis bok lånade jag på finska på biblioteket.

   • Hanna16 november, 2021 kl. 03:14
    Författare
   • Svara

   Den var riktigt bra, men först måste man komma förbi lite väl mycket text om Karin Blixen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.