Recension: Johansen, Oddvør; Livets sommar; 1982

Livets sommarNorden var ett av bokmässans tema och jag valde att göra en liten miniutmaning på det. Oddvør Johansen kommer från Färöarna och en en av få författare som finns översatta därifrån. Livets sommar kommer 1982 och 1985 på svenska. Jag fick tag på mitt ex via Bokbörsen (var annars?).

Det är 50-tal på Färöarna och vi får följa Nora och hennes familj. I början av boken förstår vi att de drömmer om ett eget hus, men de får nöja sig med att bo tillsammans med andra. Bygget av huset på den jordplätt de äger, blir aldrig av. Vi får fragmentariska bitar av familjens liv och samtidigt fina bilder från hur det var att leva på Färöarna på 50-talet. Det var oerhört konservativt och kändes kanske lite som om det var ännu längre tillbaka i tiden.

Det var intressant att läsa Livets sommar, men boken fastnade aldrig riktigt. Jag kunde fästa mig vid små stycken och fragment, men fick aldrig någon känsla för helheten. Spännande med en historisk bok från och om Färöarna, men så mycket mer än det var det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.