Recension: Salminen, Sally; Katrina; 1936

KatrinaSally Salminen var pigan som blev författarstjärna över en natt. När hon skrev boken Katrina var hon hembiträde i USA. Hon kom från Åland och hon skrev boken om det åländska samhället och hur hierarkiskt och i många fall otrevligt det var. Hon blev stjärna över världen, men inte på Åland. Jag tänkte att jag skulle läsa Katrina i min Nordenutmaning eftersom det är en så stor och känd åländsk roman. Jag trodde på förhand att det kanske inte skulle bli så trevligt.

Katrina är en flicka från Österbotten som charmas av sjömannen Johan från Åland. Han berättar om hur fint han bor och om alla äppelträd som folk har i sina trädgårdar. Tanken på ett fint hus md äppelträd lockade den unga Katrina till Åland. Väl där insåg hon att Johan bara hade skrutit, huset var ett fattigmanshus. Några äppelträd växte det då rakt inte där. Den andra otrevliga överraskningen var att Johan stack direkt ut till havs och säger att han inte skulle komma tillbaka förrän till hösten. Katrina kunde ta arbete för att få råd med mat.

Efter den chockstarten biter Katrina ihop. Hon inser snart att hon är gravid och är tvungen att jobba och slita för att få livet att gå ihop. Katrina blir aldrig bitter. Inte ens när Johan kommer hem och hon konfronterar honom med hans skryt. Trots att hon inser att han inte tänker jobba under vintern för att han inte ids. Han lägger sina pengar på godis och sparar aldrig något. Hon är tacksam över att det inte är alkohol eller cigaretter, men Johan är allt en slarver.

Barnen kommer och livet är många gånger riktigt hårt. Trots den dåliga starten så skapas ett fint band mellan makarna. Katrina har också satt sig i respekt hos många av de kaptener som utnyttjat fattigt folk. Hon får dock en ny chock är när det äldsta barnet mönstrar på en båt redan i tolvårsåldern. De andra sönerna kommer också att följa sin far, men det visar sig att åtminstone ett barn har lite högre ambitioner. Det är fattigt och eländigt och gravarna på kyrkogården blir fler, men en ljusare framtid för barnen börjar utkristallisera sig för Katrina. Hon lyckas dessutom odla två äppelträd.

Katrina är en bok om det hårda livet för fattigt folk och Sally Salminen fångar så väl de få alternativ som fanns för de fattiga. De fick gå från gård till gård och tigga jobb och betalt fick de oftast i natura, vilket innebar att de inte kunde försöka spara ihop något, inte heller välja vad de skulle köpa. Jag visste att boken skulle handla om det hårda livet och jag tyckte inte att det lät speciellt kul. Men Katrina var en fantastisk bok! Jag förstår verkligen att den gjorde succé och översattes till många språk.

Pigan som skrev en bok var förstås fantastiskt spännande som inramning till boken. Sally Salminen skrev många fler böcker efter Katrina, men de gjorde aldrig samma succé. Jag undrade länge vilken tid det skulle utspela sig och hittade aldrig något om det. En referens på slutet till spanska sjukan gjorde att jag kunde räkna ut att den börjar någonstans runt 1880-90 och slutar antagligen på 30-talet. Första världskriget flimrar förbi lite snabbt och så är boken skriven 1936.

Katrina har kommit ut i nyproduktion som e-bok på Saga Egmont. Omslaget är mycket lusigt och passar absolut inte in på handlingen. Spets unnade sig knappast Katrina och hon jobbade inte som hembiträde utan snarare som mjölkpiga och andra tyngre jobb. Oavsett det märkliga omslaget är jag mycket tacksam för att boken fanns tillgänglig på Storytel. Om du inte helt har avskräckts av min beskrivning så läs boken. Det är den värd. Jag gav den fem i betyg på Goodreads!

Sally Salminen har nominerats till Nobelpriset i litteratur flera gånger och jag kommer att återkomma till henne och hennes författarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.