Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Minor, Caroline Albertine; Hummerens skjold; 2020

Recension: Minor, Caroline Albertine; Hummerens skjold; 2020

Hummerens skjoldDå ska jag berätta om något stort för mig i lässammanhang: Jag har lyssnat på mi första ljudbok på danska. Hummerens skjold av Caroline Albertine Minor var kanske inte den lättaste boken att ta sig an på originalspråk i ljudform, men jag förstod mer än vad jag trodde efter första lyssningen. Boken finns på svenska som Hummers sköld, utgiven av Wahlström och Widstrand 2021.

Tre syskon, deras döda föräldrar och ett medium. Det är rolluppsättningen i detta familjedrama. Ea bor i San Fransisco och är styvmamma, Sidsel bor i Köpenhamn och har en bra karriär som konservator och är samtidigt ensamstående mamma och Niels är lillebrorsan som lever ett kringflackande liv.  Under ett par dagar får vi följa syskonen, som skilts åt som vuxna, där de åter behöver kontakta varandra. Vi får läsa om deras liv i stort med barnlängtan och problem med att rota sig och även i det lilla som i att drabbas av springmask (børneorm på danska, mycket stolt över att jag förstod direkt vad det handlade om!).

Hummerens skjold var en fin bok om relationer och om att forma sina egna liv. Caroline Albertine Minor anses vara en av Danmarks största yngre författarröster just nu och jag kan förstå att hon anses spännande. För mig var det lite svårt att förstå det stora sammanhanget. Om det beror på språkförbistringar eller annat, låter jag vara osagt. Men när jag läser recensioner av boken så förstår jag att det tolkats på olika sätt. Mitt största frågetecken geom hela boken var varför mediet Bea fått så stor roll och vad hon egentligen tillför. Av recensioner att döma har betydelsen av henne varit olika för olika läsare.

Lyssningen av boken gick överförväntan och jag fick en kick av att jag klarade av det. Jag vill verkligen bli mer flytande i min förståelse av danska (och inte behöva växla till engelska är jag konverserar med en dansk) och är mycket glad för att Storytel gjort det möjligt för mig att lyssna på böcker på danska. Hoppas verkligen att de kommer att utöka med böcker på tyska och norska också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.