Lucka 19: Kärlekshistorier från alla världens hörn

Lucka 19

Kärlek är ofta vackert, men kan också vara smärtsamt och inte besvarat. Oavsett om kärleken är lycklig eller olycklig kan det skrivits vackert om den i litteraturen. Idag ska jag skriva om några underbara kärlekshistorier från alla världens hörn. Det är inte bara feelgood, för sådana böcker kunde du läsa om häromdagen, utan här är det inte säkert att historierna slutar lyckligt.

Europeiska kärlekshistorier

Margita Figulis Three chestnut horses är en slovakisk kärlekshistoria om en kvinna som är bortlovad till en annan man, men kämpar för att få den hon vill ha.

Jag har resan tipsat om den tjeckiska boken Hana och Joza av Květa Legátová under andra världskriget, men det är också en underbar kärlekshistoria värd att nämnas här också.

I Bön för Tjernobyl har vitryska nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj skrivit om en tragisk kärlekshistoria om en kvinna och hennes älskade make som var brandman och fick städa upp efter Tjernobylkatastrofen. Historien plockades upp i Johans Rencks TV-serie Tjernobyl.

Asiatiska kärlekshistorier

Persiska Shahrnush Parsipur har skrivit en vacker novell om kärlek med oklart slut, Flickan och tarspelaren. Den korta novellen innehåller mycket kärlek, längtan och lidande.

Eileen Changs Ett halvt liv av kärlek är en av de vackraste kärlekshistorier jag har läst! Den är underbar om hur två personer som älskar varandra skiljs åt för att senare i livet träffas igen.

Tjingiz Ajtmatov är en kirgisisk författare som översatts till många språk, däribland svenska. Dzjamilja är en av hans romaner och det är en vacker kärlekshistoria.

Afrikanska kärlekshistorier

Ama ata aidoo från Ghana har varit redaktör för en fin novellsamling med afrikanska kärleksnoveller, skrivna av kvinnor, Kärlek x 21.

Bessie Head är född i Sydafrika, men har bott i exil i Botwana och När regnmoln hopas är en fin kärlekshistoria från en by i Botswana.

En betydligt sorgligare och mer komplicerad berättelse om kärlek har den sydafrikanska nobelpristagaren Nadine Gordimer skrivit. Min sons historia handlar om den svarta mannen som träffar den vita kvinnan och den svarta frun som blir bedragen.

Latinamerikanska kärlekshistorier

Klassikern Kärlek het som chili av Laura Esquivel från Mexiko, måste såklart nämnas här. Jag kanske inte föll pladask för den, men det är en bok man bör ha läst som världsläsare.

Jag tyckte mer om Isabel Allendes Kärlek och skugga om kärleken mellan en journalist och en fotograf. Jag uppfattade boken som oerhört seriös med ett tydligt feministiskt budskap och blev lite förvånad när jag såg att Antonio Banderas spelat den manliga fotografen i filmatiseringen och lite bestört när jag såg hur filmaffischen såg ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.