Recension: Chang, Eileen; Ett halvt liv av kärlek; 1948

Ett halvt liv av kärlekI december skrev jag om Eileen Chang och att hon skulle kunnat få nobelpriset i litteratur om världen sett annorlunda ut. Nu har hennes bok Ett halvt liv av kärlek getts ut på svenska av Atlantis förlag. Det är första gången någon roman av Chang översätts till svenska. Ett halvt liv av kärlek är översatt av Anna Gustafsson Chen.

Det är 30-tal i Shanghai. Manzhen och Shijun jobbar tillsammans på en fabrik och fattar tycke för varandra. De umgås flitigt och förlovar sig tillslut. Men det är inte alla som vill dem väl saker i deras förflutna gör det mer komplicerat än vad det borde vara. Dessutom är detta en tid då kvinnor är beroende av män och där kvinnors heder alltid står på spel. En rad olyckliga händelser och missförstånd kommer att sära på Manzhen och Shijun. Kommer deras kärlek att överleva?

Jag måste först säga att baksidestexten är oerhört missvisande. Det som står där är något som händer på i princip sista sidan. För mig ska en baksidestext ge en resumé av innehållet, inte slutet. Är du känslig för spoilers så läs det inte! Boken heter Ett halvt liv av kärlek och den handlar om kärleken mellan Manzhen och Shijun som alltid finns där, oavsett vad som händer i livet. Det är oerhört vackert, men det finns ingen anledning att i baksidestexten avslöja hur det ska sluta.

Ett halvt liv av kärlek är den bästa bok jag läst i år. Den var underbart vacker och lågmäld och förutom spirande kärlek, så var det också en inblick i kinesiskt vardagsliv på 30- och 40-talen. Berättelsen är vardaglig och även om den utspelar sig för så längesedan så var det inte svårt att hänga med. Den kändes förvånansvärt modern.

Kärlekshistorien är något av det vackraste jag har läst. Det är knappt några kyssar alls med, men ändå känns attraktionen på varje sida. Mitt första möte med Eileen Chang var oerhört positivt och jag hoppar att mer översätts till svenska. Annars är det bara för mig att läsa henne på engelska. Den som är sugen på att henne och vill leta efter böcker på biblioteket ska ha i bakhuvudet att hon kan stå under sitt födelsenamn, Ailing Zhang.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.