Lucka 20: Homosexualitet i olika delar av världen

Lucka 20

Jag har skrivit mycket om kärlek och äktenskap och inte en enda gång nämnt annat än heterosexuella relationer. Det har kanske varit fel av mig, men eftersom det är tämligen ovanligt med temat homosexualitet i världslitteraturen så ville jag samla alla böcker på temat som jag läst i ett inlägg.

Europa

Z en kärlekshistoria av isländska Vigdís Grímsdóttir är en bok om en lesbisk kärleksrelation där den ena är döende.

Trädet och vinrankan av Dola de Jong är en homosexuell kärlekssaga från Nederländerna. Det landet är känt för att vara liberalt på den punkten, men boken är från 1954, så jag tyckte ändå att det var coolt.

En bok som kommit ut de senaste åren är Homo sapienne av Niviaq Korneliussen som skriver om hur det är att vara homo och trans i Nuuk på Grönland. Hon är själv född och uppvuxen där. Boken har varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Afrika

Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa är en gripande bok om att vara homosexuell i Marocko. Taïa är den förste öppet homosexuella arabiska författaren.

Pojkflickan är en självbiografisk roman om Nina Bouraouis uppväxt i Algeriet och Rennes i Frankrike. Hon skriver om sin könsöverskridande identitet och idag lever Bouraoui tillsammans med en kvinna.

Nuruddin Farahs bok Dolda i det fullt synliga tar upp homosexualitet i bihistorien om huvudpersonens före detta svägerska och hennes flickvän som fastnar i Uganda, där deras relation är förbjuden.

I Are you two sisters? berättar sydafrikanska Hester van der Walt om kärleken till nederländska Lies och hur deras gemensamma liv gjorde dem båda till apartheidmotståndare.

Asien

Samar Yazbek är en syrisk författare som skrivit om hemlig lesbisk kärlek i romanen En mörk strimma av ljus.

Nordamerika

När jag sökte en bok från Jamaica hittade jag en självbiografi av Stacyanne Chin, The other side of Paradise. Hon är uppväxt på Jamaica, men bor nu i USA och är öppet homosexuell.

Det finns en annan bok från Jamaica som är tämligen ny, Here comes the sun av Nicole Y. Dennis-Benn, där det handlar om två systrar där den ena är lesbisk. Jag håller på att läsa den boken i detta nu och den är riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.