För fem år sedan hade jag en temadag för Berlinmurens fall på bloggen. Då var det 25 år sedan den började rivas. Nu är det 30 år sedan. Jag tänkte inte göra en lika ambitiös temadag idag, men med detta inlägget påminna om kalla krigets slut.
För fem år sedan skrev jag om den fantastiska artikeln Festen vi missade från 2004 av Jens Christian Brandt. Läs mitt inlägg här. När jag idag tittar på klippen i inlägget slås jag av hur sega nyheterna var förr. Att folk inte somnade av att titta på aktuellt!
Jag skrev också en berättelse om en flicka som upplevde muren fall från DDR-sidan. Läs min tolkning av hennes berättelse här.
Wendeliteratur
I Tyskland finns det något som kallas Wendeliteratur. Die Wende är vändpunkten, det vill säga murens fall och återföreningen av Tyskland. Det går inte riktigt att översätta Wendeliteratur, men jag tror ni förstår innebörden. Jag har inte läst så många romaner som faller under denna kategori, men jag kan varmt rekommendera några stycken.
Thomas Brussig – Hjältar som oss: En helskruvad bok om en kille som tror att muren faller för att han visar sin tillfälligtvis stora kuk.
Christa Wolf – Liksom levande: En kvinna ligger på sjukhus och världen förändras utanför byggnaden.
Susanne Fritsche – Die Mauer ist gefallen: En ungdomsbok om hur det var att leva i DDR. Finns bara på tyska.
Andra bra böcker om livet i DDR
Helga Hirsch – Endlich wieder leben
Christa Wolf – Der geteilte himmel
Claudia Rusch – Honeckers kanderade äpple
Judith Schalansky – Giraffens hals
Ett urval andra bra böcker och noveller om livet bakom järnridån
Gabriela Adameşteanu – Östra Station Rumänien
Slavenka Drakulic – Café Europa Flera länder i Östeuropa
Petra Hůlová – För medborgarens bästa Tjeckien
Vanda Juknaitė – Glaslandet Litauen
Viivi Luik – Historiens förfärande skönhet Estland
Inta Ruka – People I know (fotobok) Lettland
Lidia Tjukovskaja – Det tomma hemmet Ryssland/Sovjetunionen
2 kommentarer
Fina lästips! Yoko Tawada är en favorit, men jag trodde hon var från Schweiz, inser att det är för att hon doktorerade där.
Själv läste jag tyska på Mitthögskolan 1999/2000, och i min B-uppsats ”10 Jahre Mauerfall” intervjuade jag tyskar från båda sidor muren. Ah, memory lane…
Författare
Wow! Spännande uppsatsämne!