#berlinmuren: SVT:s öppna arkiv

Det är spännande att gå tillbaka till tiden som var då, för 25 år sedan nr muren precis öppnats. Det som jag bara minns som flyktiga fragment från min barndom finns nu i SVT:s öppna arkiv. Det känns verkligen mäktigt att idag kunna titta på inslagen och ha hela facit i hand.

Jens Christian Brandt skrev en artikel i DN vid 15-årsfirandet av murens fall, Festen vi missade. Där sparar han inte på krutet vad gäller kritik mot Sveriges agerande. Neutralitetspolitiken var onekligen märklig och du kan själv se i inslagen jag länkar till nedan att det inte bara är glädje utan också mycket oro inför förändringen.

Det känns såklart konstigt att muren sågs som stabilitet och att både statsministern och experter varnar för att bli alltför glada och euforiska över det som hänt. Dessutom säger SVT:s expert i ett av inslagen att en återförening knappast är tänkbar förrän först om tio år. När vi nu vet att en återförening skedde mindre än ett år efter murens fall, känns det nästan skrattretande.

Jag håller med Jens Christian Brandt mycket i det han skriver och det är en tänkvärt artikel. Med tanke på hur Sverige var då och hur det politiska klimatet såg ut så var det inte konstigt att det fanns en stor oro. Den slutsats som jag drar är att vi måste komma så långt bort från neutralitetspolitiken vi kan och alliera oss med demokratier. Nato känns alltmer självklart en dag som denna.

Se inslagen:

Rapport 10/11 1989

Aktuellt 10/11 1989 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.